Spuneți-mi, de ce românii pot arbora steagul lor în Ungaria, dar maghiarii nu pot face acest lucru în România?

 

Steagul românilor și al maghiarilor reprezintă peste tot în lume românii și maghiarii. Unii români trăiesc în România, alții în Ucraina, Serbia, Ungaria, etc. Așa e și cu maghiarii. Unii trăiesc în Ungaria, alții – milioane de oameni – în România, Slovacia, Ucraina, Serbia, Croația…

Harta geografică nu schimbă apartanența la națiune.

Eu dacă mă mut în Togo, nu voi deveni togolez de etnie maghiară, ci o să rămân – firește – maghiar. Un maghiar din Togo. Cu cetățenia togoleză sau altele.

Dacă Dvs., român din România vă veți muta în Egipt, nu veți deveni egiptean, ci rămâneți un român care trăiește în Egipt. Cu cetățenie egipteană sau alta.

Intrarea principală a școlii românești din Apateu (Körösszegapáti – Ungaria)

Românii din Ungaria se consideră români – firește –, iar românii din Ucraina se consideră români.  Steagul care îi reprezintă, este steagul națiunii române: roșu, galben, albastru.

Maghiarii din România se consideră maghiari – firește –, iar maghiarii din Ucraina se consideră maghiari. Steagul maghiarilor este roșu-alb-verde.

Steagul maghiarilor și al românilor fotografiat din geamul coridorului școlii românești Apateu (K0r0sszegapáti – Ungaria)

 

În anii 70, la școala primară greșeala cea mai mare pentru cei de la secțiile maghiară era, să sublinieze ceva folosind creionul verde, deoarece această linie verde – combinându-se cu albul caietului și corectările făcute cu roșu de învățătoare – forma culorile națiunii maghiare. O perioadă nu aveam creion verde în penar – pentru ”siguranță”…

Spuneți-mi, de ce  românii pot arbora steagul lor în Ungaria, dar maghiarii nu pot face acest lucru în România?

Leave a Reply

Your email address will not be published.