Sportivi maghiari care au luptat pentru gloria României – a fost odatã o echipã de polo pe apã
Sportivi maghiari care au luptat pentru gloria României  a fost odatã o echipã de polo pe apã

S-a întâmplat în 1952. Echipa naționalã a României a fost nominalizatã pentru Jocurile Olimpice de varã. A fost posibil, deoarece în Cluj, Târgu Mureș, Timișoara și București au funcționat centre renumite de înot și polo pe apã, cu echipe de primã clasã. De exemplu, echipa ILSA din Timișoara a fost campion național multiplu.

În cadrul Jocurilor Olimpice a pierdut primul meci împotriva Germaniei de Vest la 8-4. În echipa naționalã a jucat Norman Zoltán, Kelemen Attila, Jordáki Béla (în multe locuri apare cu numele Adalbert Iordache), Török Gábor, Hoszpodár Zoltán, Octavian Iosim și Simon Ferenc. 


The National team of Romania that took part at the 1952 Helsinki Olympic Games for the first time in its history: Sarkady, Török Gábor, Norman Zoltán, Kelemen Attila, Simon Ferenc, Jordaki, Zoltán Hoszpodár.
Cel de-al doilea meci împotriva Statelor Unite l-a pierdut cu un scor de 6-3 și s-a descalificat în etapa pe grupã. Probabil nimeni nu a fost surprins. Unii au considerat cã a câștigat experiențã. Iar statisticile oficiale au transformat toate în cifre: s-a clasat pe locul al XVI-lea (potrivit altor surse al XVII-lea), în echipa naționalã. O viziune pesimistã: douã înfrângeri în grup.

Aceastã fotografie reprezentând echipa naționalã a fost realizatã cu ocazia meciului împotriva americanilor. Din stânga primul este Sarkadi Árpád. Sportivul clujean, debutant la al doilea meci este o figurã iconicã în viața sportivã localã, multiplu campion național la înot și polo pe apã. 
A avut elevi ca Rusu Claudiu, participant la trei Jocuri Olimpice, sau Gyárfás Csongor, câștigãtorul Campionatul Mondial Universitar. 

Török Gábor a fost jucãtorul și antrenorul atât echipei naționale, cât și legendarei echipe din Timișoara. Norman Zoltán, unul dintre cel mai buni portari, membru al echipei de aur din Timișoara, a lucrat timp de zeci de ani ca antrenor în orașul sãu natal. Medicul dr. Kelemen Attila este o figurã proeminentã în înotul și poloul pe apã din Târgu Mureș. Multiplu campion național, maestru emerit al sportului, deținãtorul recordului la 400 de metri înot de sprint timp de cincisprezece ani. Simon Ferenc a fost, de asemenea, un reprezentant echitabil al școlii târgumureșene, participând cu echipa de polo la trei Olimpiade. 

Multiplu campion național la inot, maestru emerit al sportului. Jordáki Béla deopotrivã, a dobândit merite incontestabile în viațã de înot clujeanã ca organizator al evenimentelor sportive, antrenor și sportiv, cãriua i de datoreazã bazinul (fosta baie evreiascã) de pe strada Timár (azi Andrei Șaguna). Zoltán Hoszpodár a venit de la Arad la echipa ILSA din Timișoara, a fost, de asemenea, selecționat de 36 de ori în echipa naționalã.

Pe lângã ei, echipa naționalã ar fi putut avea numeroși membrii remarcabili. Unii așteptau invitația, dar în ultimul moment conducerea partidului, pe motiv de fiabilitate, nu i-a mai eliberat pașaportul necesar pentru cãlãtorie. Nagy Pocó Gábor, cãpitanul Steaua și mai târziu a echipei naționale, a povestit cu zeci de ani mai târziu despre evenimente premergãtoare Jocurilor Olimpice. 
El a fost unul despre care ar fi șoptit cadrelor cã este fiabil, drept urmare, nu a fost în mãsurã sã cãlãtoreascã la Helsinki. Alãturi de el au rãmas acasã doi jucãtori și antrenorul. 
Deși echipa a fost foarte puternicã în formația originalã, fapt care, din pãcate, nu interesa conducerea partidului.