Societatea maghiarã din România, își începe viața cotidianã autonomã și la nivelul presei.
Societatea maghiarã din România, își începe viața cotidianã autonomã și la nivelul presei. 
Unul dintre semnele cele mai sigure cã dupã 30 de ani societatea maghiarã din România s-a maturizat – funcționând de facto autonom, urmând încetul cu încetul pulsul occidental – este prezența constantã a noii generații de specialiști în viața publicã maghiarã. 

Cu alte cuvinte: a apãrut generația maghiarã care a scãpat de greutatea ignoranței, nepãsãrii și dezinteresului moștenit din perioada fanariotã, luând atitudine în diferite cazuri care deregleazã bunul mers al societãții.
    
În presa maghiarã din România a trecut de mult perioada când scriai orice deoarece știai, nimeni nu  reacționeazã, spunând ”ce sã facem” sau reacționând în stil caracteristic regiunii: ”mai rãu sã nu fie”.

În aceste momente de exemplu se desfãșoarã o dezbatere serioasã pe tematica unui articol scris de presa de dreapta din Ardeal, având nuanțe care ar putea fi considerate prefasciste. 

Este vorba de un articol care ar putea jigni în demnitatea umanã pe acei bãrbați, care nu au copii, fãcându-se astfel aluzii la problemele demografice din Europa – fiecare țarã având conotațiile sale specifice social-politice aferente.

Pânã acum și-au asumat pãrerea în jur de 20 de jurnaliști, pro și contra, intrând în dezbatere și personalitãțile societãții maghiare, urmãrind cu nerãbdare ce mutã celãlalt.

Societatea maghiarã din România, iatã își începe viața cotidianã autonomã, reasumându-și benevol valorile europene, apropiindu-se tot mai mult de societãțile moderne și pragmatice. 

Se sperãm cã societatea maghiarã din România se va îndepãrta tot mai mult de ”știrile de la ora 5” – apropiindu-se tot mai mult de presa de calitate, educându-și jurnaliștii, sã prezinte în fiecare caz controversat pãrerea altera pars.

Tot mai departe de București?