Sceptrul principelui Bocskai nu face furori în Cluj-Kolozsvár… ci la Debrecen
Sceptrul principelui Bocskai nu face furori în Cluj-Kolozsvár… ci la Debrecen

Kolozsvár-ul de odinioarã se considera orașul natal a doi regi ai Ungariei: Mátyás și Bocskai István – acesta din urmã fiind cunoscut în Ardeal ca principe al Transilvaniei. Bocskai – care la un moment dat a fost ales rege al Ungariei ocupate de turci – este foarte rar pomenit în orașul sãu natal, care acum se numește Cluj-Napoca.

Casa în care s-a nãscut Bocskai István este casa de odinioarã a lui Eppel János, actuala clãdire centralã a Universitãții Sapientia din vecinãtatea casei Matia Corvin.
         
                  
   
În februarie 1605, Dieta de la Nyárádszereda (azi: Miercurea Nirajului ) îl alege pe Bocskay principe al Transilvaniei. În luna aprilie, este ales principe al Ungariei la Dieta de la Szerencs. La 14 septembrie, dupã o serie de confruntãri cu sașii din Transilvania, Bocskai este ales principe de cãtre cele trei națiuni aliate transilvane, sașii, secuii, maghiarii de Dieta de la Mediaș și instaurat pe tronul princiar. În noiembrie, sprijinul otoman se concretizeazã în obținerea de cãtre Bocskai a actului (berat) de numire ca principe al Transilvaniei și rege al pașalâcului turcesc, Ungaria
                                             
                     

Coroana regalã și sceptrul lui Bocskai au o deosebitã importanțã pentru maghiarii din toatã lumea, Bocskai fiind ultimul dintre principi care ajungea rege al unei țãri europene.

Sceptrul se aseamãnã cu o mãciucã sfericã realizatã din douã emisfere de argint aurit, cizelate, ajurate și decorate cu casete înalte cu turcoaze și cu un vârf ascuțit metalic. Mânerul din lemn, inițial înfãșurat cu catifea, în mare parte distrusã, are trei manșoane din argint aurit cizelate, ajurate și decorate cu casete înalte cu turcoaze. La capãtul mânerului este incizat un blazon pe care este desenatã silueta unui leu rampant spre stânga care ține în labe o ramurã. Deasupra scutului este incizatã data 1605.

La Cluj, pe peretele exterior al casei sale natale s-a amplasat în 2011 o placã memorialã trilingvã.

         

Este un mister cum de acest principe-rege nu a intrat în viața cotidianã a turismului din Transilvania. Cam rar gãsești în aceastã parte a Europei orașe în care s-au nãscut în case alãturate doi regi ai unei națiuni europene.

Un alt mister: cum de sceptrul lui Bocskai aflat în București (Muzeul Național) și știrea cum cã acesta s-a împrumutat câteva zile la Muzeul Déri din Debrecen face furori peste tot în presa din Ungaria, pânã ce în Cluj, orașul sãu natal, de acest sceptru abia s-a auzit.

Agenția de știri a Ungariei, MTI, dã aceastã știre cu lux de amãnunte, detaliând și drumul autovehicului cu care se transporta sceptrul din București pânã la granițã, unde s-a fãcut schimbul echipajelor speciale de protecție.

Sceptrul va fi expus alãturi de cel al lui Báthory István și faimoasa trilogie Munkácsy.

Ce facem? Trebuie sã mergem pânã în Debrecen sã vedem sceptrul „regelui de rezervã” al Clujului?