Sãrmãșag/Sarmaság – sinergia inovatoare ale conviețuirii româno-maghiare
Sãrmãșag/Sarmaság – sinergia inovatoare ale conviețuirii româno-maghiare

În județul Sãlaj, acolo unde se întâlnește râul Crasna cu valea Zalãului, se gãsește o comunã frumoasã, care se numeste Sãrmãșag. Eu aici m-am nãscut. În Sãrmãșag – ca și în alte regiuni aparținând Partium-ului – maghiarii trãiesc în numãr mare, formând lanțuri de sate, unde pe strãzi auzi numai limba maghiarã. și la noi, în satul central – centru de comunã – 85% dintre oameni sunt maghiari. În maghiarã se spune Sarmaság.

Sãrmãșag în vremurile comuniste, a fost un orãșel miner, cu 5-6000 de locuitorii. Dupã revoluție, s-a închis mina, și încetul cu încetul galeriile miniere din Sãrmãșag, cândva fruntașe în Partium la exploatarea lignitului, aratã astãzi ca dupã bombardament.

Mii de oameni au rãmas fãrã locuri de muncã.

Bunicul meu când a aflat cã s-a închis mina, numai atât a zis: ”Pãi, nu avem ce face, asta este. Noi doar avem obligația sã mergem înainte, și sã lucrãm mai departe, cã doar muncind putem ajunge undeva”.

Mulți oameni au plecat în strãinãtate, au fost mulți care au plecat în alte zone unde mineritul mai funcționa. Cei care au rãmai aici au incercat sã facã ceva, sã scoatã satul din groapa șomajului și a sãrãciei. A venit o perioadã foarte lungã, plinã cu probleme, dar în sfârșit comunitatea a reușit sã iasã din crizã, și încetul cu încetul sã-și gãseascã locul pe harta economiei de piațã.

În prezent la Sãrmãșag, datoritã ingeniozitãții cetãțenilor s-au înființat multe firme noi, ba și întreprinderi care dau locuri de munca pentru sute oameni. Firmele sunt din mai multe domenii: moara cu brutãrie, asta este cea mai mare investiție. Avem fabricã de mobilã, prãjitorie de cafea, tãmplãrii, firme de construcții.

Fiecare om al satului a început sã facã ceva la ceea ce pricepe, ca sã-și asigure lui și familiei sale existența.

Dacã mã gândesc de unde s-a pornit chiar mã mirã faptul cã aceastã comunitate și-a gãsit locul așa de bine în economia de piațã.

Paralel cu aceastã dezvoltare au început sã se miște și organizațiile civile, un fenomen mai mult decât benefic, deoarece fãrã întãrirea spiritului civic nu prea ai ce face într-o lume unde toatã lumea își așteaptã rezolvãrile de la stat. Au (re)apãrut organizații culturale, trupã de dans popular, club pentru femei, club pentru vãnãtori, formații de teatru amatori, cluburi religioase, și organizații pentru tineri. Dacã ne gândim cã majoritatea acestor inițiative provin din buna dispoziție și cheful de viațã al celor din Sãrmãșag – putem sã începem sã cugetãm. De unde atâta putere? De parcã energia galeriilor s-ar suprapune cu cele umane, formând un mediu de viațã specific și pragmatic – un fel de stadiu post-minerit.

Katona Gergõ, un solist dintr-o trupa de muzicã rock, mi-a spus: ”Eu fac asta din plãcere. Nu zic cã știu sã cânt, și nu zic cã nu știu. Doar îmi place muzica, îmi place sã cânt. Rezultatele vor veni, sunt sigur”

Este mult adevãr în ceea ce spune Gergõ: dacã ai idei, ai principii și vise care pot fi transformate în planuri, vor veni și rezultatele.

Oare chiar așa de simplu e?

Un avantaj uriaș al comunei noastre este lipsa problemelor interetnice. Înscripțiile sun în regulã, limba maghiarã este folositã conform legii și în administrație. Sinergia conviețuirii se aratã pe fațã. Acolo unde problemele etnice sunt rezolvate, energiile nu se pierd în procese judiciare sau urã. Situațiile win-win – situații care apar în tot mai multe regiuni multietnice ale Partium-ului.

Vorbesc de Partium, cã am învãțat și eu sã fiu cât se poate de precis în a informa oamenii: trecând Meseșul, Transilvania ia sfârșit și intrãm în Pãrți (Partium), practic pãrțile Ungariei Regale care s-au lipit de Transilvania în timpul ocupației otomane.

Ceea ce este interesant, este faptul cã aceastã localitate nu este una îmbãtrinitã. Sãrmãșag este plin de tineri ambițioși care vor sã facã ceva bun pentru comunitatea noastrã. Din fericire avem o școalã bine dotatã, cu profesori profesioniști.

Recunosc: eu pesonal, mã bucur, și sunt mândru cã fac parte din aceastã comunitate.