Sãptãmâna Cãrții Maghiare din Cluj – eu citesc literele, nu cartea…
Sãptãmâna Cãrții Maghiare din Cluj – eu citesc literele, nu cartea…

Ediția a șaptea a Sãptãmânii Cãrții Maghiare din Cluj a adunat în corturile culturale montate pe strada Potaissa zeci de edituri maghiare din România, oferând publicului cult – și nu în ultimul rând copiilor – o posibilitate de a achiziționa cele mai noi titluri ale anului. Ca și în anii precedenți, principalii beneficiari ai forfotei culturale au fost copiii – copiii maghiari care încã de la vârste fragede sunt educați de pãrinți sã citeascã.

Sãptãmâna Cãrții Maghiare este un festival cultural de amploare, care poate fi considerat ca și un appendix al Cãrții Maghiare din Budapesta. Cele douã evenimente desfãșurându-se paralel, oferã participanților – edituri, autori, anticariate, vizitatori și animatori – o experiențã aparte: sentimentul apartenenței de națiunea maghiarã, cultura maghiarã și Budapesta.

În prima zi s-au vândut sute de cãrți, majoritatea editurilor și anticariatelor din Târgu Mureș și Secuime recunoscând cu bucurie, cã nici nu s-au gândit la un astfel de succes commercial.

Una dintre curiozitãțile târgului a fost standul Corbilor Albi, care s-au prezentat cu un „stand cu scaune”, așteptând-i pe cei care vor sã se punã jos, citind din cãrțile expuse.
 

Cei mai importanți vizitatori au fost doi bãieți de 4 respectiv 6 ani – Áronka și Bélus – care au ocupat cu mare seriozitate cele douã scaune asigurate publicului.

Áronka citea o carte despre o vulpe care vrea sã se facã învãțãtor, cumpãratã de mama lui. La întrebarea subsemnatului, legat de conținutul cãrții a declarat: „În viața mea nu am citit ceva mai interesant”.

Acestui vizitator bibliofil i-a fost încredințat standul pentru câteva minute.

La întoarcere, alãturi de Áronka a apãrut și fratele sãu mai mic, care încerca cu ajutorul degetului arãtãtor așezat sub cuvinte sã descifreze cu mare elan din romanul lui Kemény János: A víziboszorkány.

Vãzând suprinderea mea plãcutã – aveam full spațiul destinat cititorilor –, Bélus m-a întrebat foarte serios și cu puținã nerãbdare în voce:

– De ce cumperi cãrți fãrã poze? Cât ai dat pe asta?

– Stimate vizitator, am dat 6 lei pe cartea asta… Dar și banii ãștia i-am cerut împrumut de la fotograful Rohonyi D.Iván…

– Da? Hm. Slãbuțã cartea…

– Cum de citești la 4 ani, mãi Béluska?

Béluska a stat pe gânduri, apoi m-a informat:

– Eu citesc literele, nu cartea…

                                                                                      ***

Sãptãmâna Cãrții Maghiare are corturile culturale deschise pânã duminicã seara. Pentru copii sunt amenajate mai multe corturi de joacã, cu animatori și educatori specializați în a atrage copii în lumea nemaipomenitã a poveștii, al cãrții, a civilizației.