Saint Stephen se roagã pentru maghiari și în Saint Louis
În biserica romano-catolicã din St. Louis, statul Missouri, maghiarii au propria bisericã, cu numele de St. Mary of Victories, pomenitã de maghiarii din Missouri ca și ‘biserica maghiarã”. Este curios sã vezi statuia Sfântului Ștefan lângã altar, și textele în englezã: Saint Stephen Pray for us!, God bless the Hungarians…

În fiecare duminicã de la ora 11 se celebreazã slujba în “limba maghiarã”, ceea ce înseamnã de fapt o slujbã în englezã, în cadrul cãreia cititul din Sfânta Scripturã se face în maghiarã, iar spre sfârșitul slujbei o parte din rugãciuni sunt rostite tot în maghiarã. Cam un sfert din cei prezenți la aceastã slujbã sunt maghiari, care vorbesc bine limba maternã.

10-12 persoane erau prezente în “Hungarian corner”, adicã partea din dreapta bisericii, unde își dau întâlnire credincioșii maghiari. Trei sferturi din cei prezenți sunt americani, foarte mulți de culoare, care se uitã curioși la sfinții maghiari de pe picturi sau la steagul maghiarilor.

Pãrintele Brian Harrison s-a întors recent din Ungaria, aducând știri din Țara Mamã, inclusiv veșminte noi pentru preoți.

La sfârșitul misei se cântã imnul maghiarilor. Înainte ca acesta sã rãsune în bisericã, toți maghiarii se îndreaptã spre “Hungarian corner”, deoarece acest psalm nu este cunoscut de americani, deci fiecare voce maghiarã conteazã, “sã nu se facã de rușine” în fața americanilor.

Dupã celebrarea misei maghiare cei prezenți, americani și maghiari, sunt invitați la o gustare, oferitã în schimbul a 8 dolari (prețul materialului folosit).

Interesant, cum dupã aceastã slujbã apar în incinta cantinei bisericești maghiari tineri, care nu sunt credinciosi, însã vor sã-și îmbunãtãțeascã limba maghiarã. Existã chiar un grup de inițiativã tinereascã. Ei încearcã sã ia legãtura cu diplomația maghiarã din SUA – o diplomație care este prezentã în toate orașele americane mari, la nivel de consulate -, ca statul maghiar sã trimitã un tânãr talentat, care sã organizeze școli de dans, cursuri de gastronomie, teatru de pãpuși, toate în limba maghiarã.

Corbii Albi și-au oferit ajutorul, reușind sã ia legãtura cu Consulatul Ungariei din New York, înscriind aceastã comunitate maghiarã în proiectul Kõrösi Csoma Sándor. Acest proiect gigant al Ungariei vizeazã toate comunitãțile maghiare care se gãsesc actualmenete – din anumite motive – în afara Ungariei de astãzi.

Sunt trimiși de cãtre Statul Maghiar tineri cu talente organizatorice și cunoștințe în ale dansului popular, cântecelor și ale predãrii limbii maghiare la copiii din aceste comunitãți. Statul maghiar plãtește cazarea lor și îi oferã și o bursã consistentã de 6, respectiv 9 luni.

Dupã discuțiile purtate de Corbii Albi cu maghiarii din St. Louis, respectiv Consulatul Ungariei din New York, s-a cãzut la înțelegerea ca din octombrie 2018 și acest oraș sã beneficieze de acest proiect.

Szabó Csaba
Președinte Asociația Clubul Media Corbul Alb