S- a anulat  ordinul ministerial pentru reînființarea Liceului Romano-Catolic "II. Rákóczi Ferenc" din Târgu Mureș.
Curtea de Apel Târgu Mureș a anulat, vineri, ca primã instanțã, ordinul ministerial prin care s-a dispus, în 2018, reînființarea Liceului Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc” din Târgu Mureș.

Extrasul sentinței a fost publicat pe portalul instanțelor de judecatã din România. Instanța a anulat în totalitate trei ordine ministeriale din 2018, care se referã exclusiv la liceu, și un al patrulea ordin care face referire și la liceu.

Printre ordinele care au fost anulate se numãrã: ordinul ministerial privind reînființarea liceului, ordinul care a pus Liceul romano-catolic sub tutela Liceului “Bolyai Farkas” când a fost dizolvat legal, precum și ordinul prin care Zsolt Tamási a fost numit interimar la conducerea instituției de învãțãmânt. Interimatul lui Zsolt Tamási a încetat ulterior, deoarece acesta a obținut prin concurs postul de director.

Hotãrârea poate fi atacatã în termen de 15 de zile de la data comunicãrii.

“Nu pot sã-mi imaginez ce argumente a analizat instanța pentru a ajunge la aceastã concluzie”, a declarat Zsolt Tamási agenției ungare de presã MTI. Acesta a adãugat cã așteaptã sã afle motivarea

hotãrârii, dar nu se îndoiește de faptul cã liceul romano-catolic va contesta sentința.

      

În luna aprilie, Partidul Mișcarea Popularã (PMP), Asociația Civicã pentru Demnitate în Europa (ADEC) și Colegiul Național “Unirea” din Târgu Mureș, împreunã cu Asociația pãrinților elevilor școlii, au dat în judecatã Ministerul Educației din România și Liceul Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc” din Târgu Mureș, considerând cã înființarea de anul trecut a acestuia din urmã a fost ilegalã.

Inițiatorii procesului au obiectat cã ministerul a emis patru acte administrative care s-au referit în mod specific la înființarea liceului teologic. Marius Pascan, deputat de Mureș și președintele executiv al PMP, specificase anterior cã nu acceptã ca Legea învãțãmântului sã se aplice doar românilor, “în timp ce

pentru o minoritate, aceastã lege sã devinã facultativã, ba chiar poate fi încãlcatã prin ordine de ministru și ordonanțe de urgențã”.

Potrivit deputatului, Liceul Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc” a fost înființat “printr-o complicitate politicã ticãloasã”, la comanda și în urma presiunilor Budapestei.

În 2018, liceul din Târgu Mureș a încetat sã funcționeze ca o instituție de sine stãtãtoare. În 2016, DNA a demarat o anchetã împotriva directorului școlii, Zsolt Tamási și a fostului inspector școlar general, ștefan Someșan, din cauza presupuselor ilegalitãți comise în timpul înființãrii din 2014 a liceului. În luna martie a acestui an, judecãtoria a retrimis dosarul la DNA pentru completare, însã procesele demarate au condus la desființarea instituției școlare.

În septembrie 2017, Guvernul Ungariei a anunțat cã din cauza încetãrii statutului de drept al instituției de învãțãmânt se va opune prin veto aderãrii României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economicã (OCDE), iar mai târziu, dupã ce liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a dat asigurãri premierului Ungariei, Viktor Orbán, cu privire la reînființarea liceului, Ungaria și-a retras veto-ul.

În februarie 2018, Parlamentul României a votat o lege de înființare a liceului, dar, o lunã mai târziu, Curtea Constituționalã a României a declarat-o neconstituționalã. Într-un final, liceul a luat ființã din nou în baza unui ordin al Ministrului Educației, adoptat la 9 august 2018, de data aceasta sub denumirea de Liceul Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc”.