Romanul lui Malamud – lectură obligatorie pentru cei care au funcții de conducere în societate

 

Romanul lui Malamud – lectură obligatorie pentru cei care au funcții în societate

Sunt romane care ar trebui să devină obligatorii pentru cei care au funcții de conducere în societate, pentru a înțelege mai bine, ce înseamnă și unde duce o politică bazată pe căutarea eternului țap ispășitor – un țap ispășitor, datorită căruia ”nu ne merge bine” și ”ei sunt de vină pentru toate”.

În romanul lui Malamud, meșterul Iacov, un evreu cu o viață fără evenimente dintr-un sat ucrainean, este folosit la începutul secolului 20 de către societatea îmbibată în transpirațiile vânătorii de țapi ispășitori ca și simbolul evreului rău, datorită căruia – și a națiunii sale – lucrurile ”nu merg bine” în țară.

Bietul Iacov, dezinteresat de profunzimea diferențelor dintre religia iudaică și creștinism, dezinteresat de politică, speriat de orice fenomen politic, părăsit de soție și noroc, este acuzat de uciderea unui copil, căruia ”i-a băut sângele”.

Greutatea romanului este asigurată nu numai de suferințele inumane ale lui Iacov, înconjurat de ură animalică peste tot în pușcării, ci și de personajele creștine, care își riscă viața contra curentului antisemit, pentru a dovedi nevinovăția personajului principal.

Iacov este un țap ispășitor, care este folosit cu mare succes în a masca incompetența guvernanților de a asigura o viață normală societății.

Romanul lui Malamud nu și-a pierdut valabilitatea nici azi, când societatea ignorantă schimbă ritmic ”inamicii”, datorită cărora nu ne merge bine. Dacă nu evreii sunt de vină, atunci ungurii.  Dacă nu jandarmii atunci medicii. Dacă nu medicii atunci pensionarii. Dacă nu pensionarii, atunci profesorii.

De parcă ar exista în unele țări un calendar special cu propuneri de țapi ispășitori pentru fiecare lună, căutând chiar cel mai adecvat țap pentru luna respectivă.

Romanul lui Malamud ar putea fi o lectură obligatorie pentru cei care au funcții în societate

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.