România a câștigat Campionatul Balcanic prin Seres Tamás
România a câștigat Campionatul Balcanic prin Seres Tamás

 
În perioada 23-24 septembrie 2017 au avut loc la Buftea douã evenimente internaționale de echitație care au fost organizate de Clubul Sportiv Shagya FederațIa Ecvestrã:
– sâmbãtã, 23 septembrie 2017, a avut loc Campionatul Balcanic de Anduranțã; 
– duminicã, 24 septembrie 2017, s-au desfãșurat Concursului Internațional de Anduranțã și Campionatul Național de Anduranțã.  
           
Probe de concurs au fost urmãtoarele:
– distanța 90 KM la Campionatul Balcanic de Anduranțã;
– distanțe 80 km și 120 km la Concursul Internațional de Anduranțã;
– distanțe 30 km, 40 km, 60 km și 80 km la Concurs Național de Anduranțã.

Este de menționat cã România a câștigat  Campionatul Balcanic de anduranțã individual cu sportivul Seres Tamás Péter pe calul Tomaj (la șapte ani dupã Titlu balcanic din 2010 de la Cappadocia). 

Pentru Corbii Albi, proaspãtul campion, Seres Tamás, a explicat cã este un sentiment unic și greu de explicat obiținerea acestui titlu balcanic:

,,E o senzație deosebitã sã reușești așa ceva, mai ales, cã îi cunoșteam ceilalți concurenți și eram conștient și de performanța celorlalți concurenți, aici mã refer le echipa Bucefal Bulgaria, e o echipã puternicã, cu jokei profesioniști! De o asemenea, performanța mã ajutã sã mã ambiționez sã particip la un nivel și mai mare de competiție. Cu calul Tomaj cu ocazia asta m-am calificat pentru concursuri de 3*, adicã la competiții de 160 km. E primul cal din România care s-a clasat la așa nivel. Anduranta e un mod de viațã: în continu trebuie sã te pregãtești ca sã avansezi sau sã fi în forma cal, om declara Seres Tamás Péter.


                                                             Spre Sosire…

În dicționarul explicativ, anduranța este definitã precum ,, capacitatea de a rezista la eforturi fizice” (ANDURANȚÃ, în http://www.dexx.ro , 26 septembrie 2017), iar anduranța în echitație necesitã efort, continuitate și antrenament atât pentru cal, cât și pentru cãlãreț și nu întâmplãtor Virel Dabija, președintele Clubului Sportiv Shagya, spune cã anduranța ,,este un sport de maturitate pentru cai”.
 
                                                         Podium

În încheiere, mulțumesc organizatorilor care are au avut încredere sã ma încludã în staff, așa cã am ajuns sã fiu aproape e zona în care se înregistrau timpii concurenților și au vãzut cu emoție cu soseau cai și cãlãreții obosiți, dar bucuroși cã dupã adevãrate probe de reziztențã sportivã au ajuns finiș pentru cã așa cum spunea Pierre de Coubertin în 1928: ,,Cel mai important lucru nu este sã câștigi, ci sã participi!”.


Adriana Macsut