Relansarea turismului în minivacanța ”trianon – patru zile libere”: Băile Felix, Stalingrad, 5 ani Ungaria

Relansarea turismului în  vacanța ”trianon – patru zile libere”: Băile Felix, Stalingrad, 5 ani Ungaria

Conform presei din Ungaria țara se pregătește intens pentru a face față creșterii interesului crescut pentru turismul intern. După unele   estimări, o bună parte a maghiarilor care mergeau vara în Croația, vor petrece vacanța post-covid pe malul lacului Balaton, la băi termale ungurești sau pe malul lacurilor mai mici sau mai mari ale Ungariei.

Pregătirile sunt așa de intense, încât cei care au beneficiat cândva în anii 70-80 de bilete de tratamente pe linia sindicală, prevestesc o anumită renaștere a ”lumii Balaton”, cu familii maghiare care vor să-și petreacă concediul sau vacanțele de vară în țară, în stațiuni promovate de industria turismului unguresc.

România își propune și ea o reevaluare a posibilităților oferite de bogățiile naturale ale țării, încercând să profite de această anxietate generalizată de perioada post- covid. Este vorba de o anxietate care scoate la suprafață milioane de oameni speriați, cărora deja ideea în sine a trecerii graniței mult timp închise pare  ”riscantă”.

Băile Felix a fost și este una dintre cele mai cunoscute stațiuni balneare ale României.  Fiind legat – cel puțin teoretic – și pe șine și pe roți de celelalte regiuni ale României. Băile Felix are norocul de a se găsi într-o situație absolut privilegiată: are de toate, natura îi oferă tot.  În anii 70-80 statisticile legate de turismul intern, ofereau un loc de frunte stațiunii. Era chiar și o vorbă în vremurile respective: ”dacă Felix merge bine, turismul României merge bine”.

Minivacanța ”trianon – patru zile libere”  era prima posibilitate de a evalua ”situația turistică pe anul 2020” a României. Fiind trecut de 1 iunie, terasele și  hotelurile – cel puțin parțial –  puteau redeschide, contractele cu transportatori puteau fi refăcute și desigur, se putea prezenta noul logo al stațiunii, cu imagini și texte percutante, sugerând turiștilor din România, că iată, avem posibilitatea să reîncepem viața post-covid împreună, redescoperind România.

Din păcate însă, acel neprofesionalism, amatorism și manelism care inundă încetul cu încetul turismul din România, la Felix pare a avea un centru spațial.

De circulat în Felix este o adevărată catastrofă pentru cei care au  trolere, genți de voiaj sau rucsacuri pe roți.  

Autogara Băile Felix”… Țeavă informativă… 

Gropile datează din anii 80, petecite ici-colo, zădărnicind circulația cu trolere. Parcul de odihnă  parcă ar fi pregătit pentru filmarea unei scene din bătălia de la Kursk, gropi imense, bănci scoase din pământ, țevi aruncate pe alei.

Concertul cu ”Otilia Haragoș”… (Otthon is haragos, Ottilia kedves?)

Să nu mai vorbim de ”tren”… și traseul bicicletelor dacice trambulinizate…

Calea ferată” (după 6 ani de mikimausism patriotic)

Situația este agravată de noua modă de a angaja cameriste și recepționere care locuiesc în Oradea, și habar nu au ce se găsește în împrejurimi, unde merg autobuze, unde poți merge la slujbă religioasă, cum poți ajunge prin pădure la peștera Betfia sau la Băile 1 Mai.

”Lucrările de modernizate” efectuate cu o spectaculozitate acerbă la începutul sezonului – iarăși ceva excitant… Ce poate fi mai romantic, decât străzi săpate, camioane și excavatoare sprintene, învăluite de praf picant…

Singurul lucru care pare a fi în regulă la Felix, este rețeaua de restaurante moderne, cu chelneri formați în Ungaria sau Anglia, cu proprietari care au învățat manegementul turismului în Statele Unite.

În aceste locuri te simți într-adevăr într-o stațiune, te simți turist, te simț om. Chelneri care vorbesc maghiara (unii chiar la perfecție), chelneri care știu ce înseamnă bețișoarele Estului, chelneri care te urmăresc din colțul ochilor non stop, pentru a vedea, nu cumva mai vrei să comanzi ceva. Restaurantul ”Pepper House”, ”Casa Ardeleană”, ”La ceaune”…

Să  vorbim și despre chelnerii cunoscători ai comunicării joviale, cu care poți discuta despre oameni, despre zonă, despre trecut și viitor.

Mulțumim chelnerului Casei Transilvane, care văzând că vrem să facem un selfie, a venit în goană, oferindu-se, că va face el fotografia, dintr-un unghi mai bun…

Ajungând cumva acasă – după ce autobuzul de Rădăuți ne-a lăsat pe drumuri –, mi-a venit o idee indecentă. Oare cum ar arăta Felix după 5 ani, fiind  dat în concesiune Ministerului de Turism al Ungariei?

Leave a Reply

Your email address will not be published.