Reconcilierea româno-maghiarã – zugrãvitã altfel

Reconcilierea româno-maghiarã – zugrãvitã altfel

Imaginea României în Europa de multe ori este pãtatã de evenimente care nu sunt deloc în concordanțã cu acele concepții moderne de conviețuire, cu care România se identificã, ba chiar se definește ca apãrãtor înverșunat al acestor principii. știm cu toții, cã „rãfuielile statuilor” în Transilvania nu este ceva nou. Apar, apoi dispar semne jignitoare pe statui – mai frecvent, mai sporadic, depinde de conjuncturile politice.

Totuși, existã pe undeva o linie roșie, peste care nu se poate trece, fãrã sã nu fii atenționat discret de acei oameni, care cred în Europa. Este vorba despre vopsirea unor personaje în roșu-galben-albastru de pe Statuia Libertãții din Arad. Cei care au recurs la acest gest, și-au trãdat nu numai lacunele istorice – între cei 13 generali se gãsesc unii care nici nu vorbeau maghiara, sunt însã personaje cu rãdãcini germane, austriece, croate, sârbe și armene – dar au denigrat și demnitatea acelora, care au trudit sã se înființeze Parcul Reconcilierii din Arad – un proiect guvernamental româno-maghiar.

  

Departe de spiritul reconcilierii – departe de spiritul Parcului Reconcilierii româno-maghiare

Luni seara europarlamentarul Winkler Gyula (UDMR-PPE) a vorbit în fața plenului PE despre vandalizarea Statuii Libertãții din Arad și reconcilierea comunitãților române și maghiare.

– În alocuțiunea mea politicã am atras atenția asupra faptului cã au trecut deja trei sãptãmâni de la vandalizarea monumentului dedicat celor 13 martiri din Arad fãrã ca autorii sã fi fost trași la rãspundere – a declarat portalului nostru la telefon europarlamentarul. A subliniat urmãtoarele:

– Vorbim despre un fapt grav, deoarece Statuia Libertãții nu este numai un monument cu o mare valoare pentru comunitatea maghiarã ci este amplasat de peste un deceniu într-un spațiu simbolic, înnobilând Parcul Reconcilierii, care este menit sã promoveze mesajul reconcilierii istorice româno-maghiare. Condamn cu fermitate vandalizarea Statuii Libertãții din Arad, aici în sediul Parlamentului European din Strasbourg, oraș care este capitala reconcilierii franco-germane.

Aradul este un oraș istoric, la granița de vest a României, el nu trebuie sã devinã orașul conflictelor etnice! Dupã modelul de la Strasbourg, Aradul trebuie sã devinã capitala reconcilierii româno-maghiare, dând exemplu de respect reciproc, de toleranțã, de respingere a extremiștilor și a extremismelor – spunea europarlamentarul Winkler Gyula în plenul Parlamentului European.

  

                         Kohl și Mitterand, promotorii reconcilierii franco-germane

                                                                               ***
Dupã cum se știe, la mijlocul lunii februarie Statuia Libertãții de la Arad a fost vandalizatã, au fost acoperite cu vopsea elemente din componența monumentului, iar pe soclul statuii au fost scrise cuvinte obscene.

Statuia Libertãții
a fost ridicat în anul 1880, la comemorarea execuției celor 13
generali uciși la Arad în urma Revoluției pașoptiste. Demontat în 1924,
monumentul a fost pãstrat în Cetatea Aradului pânã-n 2004, când a fost
restaurat și reinstalat în Parcul Reconcilierii.
În ultimii ani, monumentul și Parcul Reconcilierii din Arad au fost
ținta unor incidente regretabile.