Proiectul Ungariei de sprijinire a fermierilor ardeleni se extinde spre Bihor și Satu Mare
Proiectul Ungariei de sprijinire a fermierilor ardeleni se extinde spre Bihor și Satu Mare

Pe când în România, proiectul de țarã s-a dovedit a fi un singur program gigant de evocare a trecutului glorios, cãutând toate evenimentele existente antimaghiare, Ungaria tace și face, inaugureazã fabrici de mașini, autostrãzi și spitale, asigurând cetãțenilor sãi demnitatea de a cãlãtori fãrã vizã în SUA.


Pe când în România. tematica românilor de peste hotare este consideratã o problemã ”sensibilã” și neplãcutã, Ungaria trage din umeri și investește masiv în maghiarii sãi de peste hotare, clãdind școli, internate, centre sportive, academii, grãdinițe.


                                                             Foto: szekelyhon.ro

Lipsa orizonturilor din România pietrificatã a obligat Ungaria sã preia din prerogativele statului român, pornind, astfel un proiect gigant de sprijinire a fermierilor și gospodarilor din Ardeal, organizându-i în asociații, cãutându-le piețe în Ardeal, Ungaria și Europa, încurajându-i sã nu emigreze, ci sã încerce sã se ”descurce” acasã, pe plaiurile natale.

                                                              Foto: szekelyhon.ro

În Ținutul Secuiesc, programul s-a dovedit a fi un succes ieșit din comun, în etapa a treia fiind depuse 5291 (!) de proiecte, în total de 21,5 miliarde de forinți (64,5 milioane euro).

Este o reușitã care a încurajat Ungaria sã înceapã extinderea programului de sprijinire a fermierilor și gospodarilor și din Partium (Satu Mare,Bihor,etc.), punând România în situația de spectator al dezvoltãrii regiunilor locuite de maghiari.

Iatã, pe când în România se uitã in eternis în urmã, cãutând și inventind gloria strãbunilor, caravana maghiarã tace și trece din 2020… spre Bihor, Satu Mare…