Proiecte de țară – Ungaria face primii pași pentru a deveni centrul logistic al regiunii

Ungaria face încă un pas important în cadrul proiectului național Deschidere spre Est, semnând contractul de împrumut gigant  cu China, în privinţa liniei de cale ferată Budapesta-Belgrad.

Potrivit acordului încheiat cu Eximbank China, o proporţie de 85% din investiţie va fi realizată prin împrumut, iar restul de 15% va reprezenta contribuţia statului maghiar din surse proprii, a punctat ministrul de finanțe maghiar, Varga Mihály, conform căruia prin acest acord istoric  Ungaria face primii pași pentru a deveni centrul logistic al regiunii.

Pe porţiunea din Serbia, lucrările de reabilitare se află deja în curs, finalizarea acestora fiind aşteptată să aibă loc până la sfârşitul anului 2022. Obiectivul este acela de a finaliza construcţia întregii linii de cale ferată până în 2025, a subliniat ministrul ungar.

Știrea este dezbătută pe larg în presa maghiară, unii argumentând cu calcule și statistici ”viitorul strălucit” al proiectului, alții – evocând ”lipsa solidarității pentru băncile occidentale” – critică aspru acest proiect, considerând Ungaria ca și inamicul numărul unu al Uniunii Europene.

Firavele comentarii sosite din România se leagă indirect de eveniment. Maghiarii din România ”țin pumnii” pentru reușitele Ungariei, gândindu-se la viitoarele finanțări sosite din Budapesta pentru instituțiile și școlile maghiare din România – fără de care societatea maghiară din această țară ar ajunge și ea la ”porțile viitorul sparanghelic” românesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.