Problemele maghiarilor din România nu pot fi considerate probleme interne
Problemele maghiarilor din România nu pot fi considerate probleme interne

Dezbaterile finale ale Congresului FUEN (Federal Union of European Nationalities) de la Cluj/Kolozsvár s-au axat pe teme privind încãlcarea drepturilor minoritãților naționale din Europa de Est.
 

Al 62-lea Congres FUEN s-a încheiat sâmbãtã cu lucrãrile Adunãrii Generale, la finalul cãreia au fost adoptate numeroase rezoluții privind situația minoritãților naționale. Forul a adoptat un manifest prin care salutã decizia Comisiei Europene privind înregistrarea Inițiativei Minority SafePack Initiative, cunoscut ca și inițiativa civilã „One million signatures for diversity in Europe”, care ar transfera o buna parte a tematicilor legate de minoritãțile autohtone în competența UE.

Înregistrarea acestei inițiative a fost inițial respinsã de Comisia Europeanã, considerând cã problemele minoritãților autohtone sunt probleme interne ale statelor membre. Federația a atacat însã decizia, și a câștigat procesul. Deci dacã se va aduna 1 milion de semnãturi, problemele minoritãților naționale autohtone va trece în competența UE.

Maghiarii din România au promis 200 000 de semnãturi, restul fiind adunat de celelalte minoritãți din Europa. Maghiarii au și început colectarea semnãturilor în curtea Castelului Bánffy de la Bonțida.

Documentul adoptat la finele congresului de la Cluj aratã cã situația minoritãților naționale din Europa nu poate fi consideratã o problemã internã a statelor membre, pentru cã sunt necesare standarde europene în acest domeniu, mai ales în ceea ce privește comunitãțile naționale mici, dar și cele care nu au o patrie-mamã.

FUEN promoveazã ideea dialogului cu majoritatea, punerea în practicã a bunelor practici europene și conteazã pe sprijinul financiar, logistic și strategic al organizațiilor membre, al regiunilor și partenerilor, al persoanelor fizice, dar și al instituțiilor interesate de situația minoritãților naționale.

Statul Român are rețineri majore pentru FUEN, România având cea mai mare și puternicã minoritate din Europa – maghiarii – între granițele sale, și orice tentativã civilã de a obliga România de a-și respecta semnãturile sunt considerate inamice.

                                                                                    ***

Conform observatorilor România a fãcut o greșealã enormã înscriindu-se – fãrã sã-i cearã cineva – de partea Comisiei Europene împotriva SafePack Inițiative („One million signatures for diversity in Europe”), care ar transfera o bunã parte a tematicilor legate de minoritãțile autohtone în competența UE.