Problema maghiarilor în atenția Raportului Departamentului de Stat al SUA
Problema maghiarilor în atenția Raportului Departamentului de Stat al SUA

În cel mai nou raport al Departamentului de Stat american privind respectarea drepturilor omului, se stipuleazã cu o duritate fãrã precedent încãlcãrile unor drepturi esențiale ale minoritãților naționale din România.

Raportul menționeazã discriminãrile la adresa comunitãții maghiare, încãlcãrile drepturilor de folosire a simbolurilor comunitãții maghiare, cazul Colegiului Mikó, situația retrocedãrii bunurilor bisericești, manifestãrile împotriva ținutului Secuiesc, limitãrile dreptului de folosire a limbii materne, problema învãțãrii limbii române la clasele cu predare în limba maghiarã, etc.

   

Raportul în unele cazuri intrã chiar în detalii, punând în lumina reflectoarelor cazul tinerei maghiare din Cluj, care era umilitã fiindcã nu știa corect româna, sau lupta autoritãților împotriva înscripțiilor maghiare și împotriva folosirii steagurilor maghiarilor și secuilor.

Se observã o clarã schimbare de atitudine al SUA fațã de a percepe situația drepturilor maghiarilor din România, reliefând mai nou și chiar fenomene și practicile duse de România pentru a îngreuna strategiile de supraviețuire naționalã a maghiarilor. Se vorbește deja foarte exact despre probleme, stipulând chiar procentaje și date foarte exacte în cazul observațiilor – se știe de exemplu despre tânãra umilitã cã avea 17 ani și este cunoscutã exact politica de renaționalizare a bunurilor comunitãții maghiare, exprimatã prin procente și studii de caz.

Raportul pune într-o situația mai mult ca neplãcutã președintele României, care a prezentat politica minoritarã a țãrii în ianuarie, la Strasbourg ca și model pentru Europa.

Conform observatorilor, cu acest raport scade și mai mult credibilitatea României, deoarece foarte rar se întâmplã în UE, ca un președinte sã încerce sã mușamalizeze abuzurile comise împotriva unei minoritãți de care rãspunde și se strãduiește sã transmitã lumii imaginea unei țãri exemplare în acest sens.