Printez si imaginile

Ungaria nu este dispusă să sacrifice comunitatea maghiară din Ucraina Subcarpatică pe altarul geopoliticii

2019-10-30Ungaria nu este dispusă să sacrifice comunitatea maghiară din Ucraina Subcarpatică pe altarul geopoliticii, a declarat Péter Szijjártó.

Ungaria nu este dispusă să sacrifice comunitatea maghiară din Ucraina Subcarpatică pe altarul geopoliticii 

Ungaria s-a folosit de dreptul ei de veto în privința declarației comune a ambasadorilor NATO, legată de Ucraina, a anunțat ministrul ungar al Afacerilor Externe și al Comerțului Exterior, miercuri, la Budapesta, în cadrul evenimentului "Forumul Eurasia".

Ungaria nu este dispusă să sacrifice comunitatea maghiară din Ucraina Subcarpatică pe altarul geopoliticii, a declarat Péter Szijjártó.

Șeful diplomației ungare a subliniat: după întâlnirea ambasadorilor NATO, este o practică obișnuită cea a emiterii unei declarații comune, însă acum, Ungaria a apelat la dreptul ei de veto în acest sens.

În timpul îndelungatelor lucrări de pregătire, guvernul maghiar a făcut o serie de sugestii pentru ca declarația să conțină niște termeni care să oblige Ucraina să restituie comunității maghiare drepturile luate, a subliniat Péter Szijjártó.


Ministrul a spus că Ungaria și-ar fi dorit ca această declarație comună să includă o frază care să spună că ucrainenii ar trebui să își îndeplinească obligațiile prevăzute de dreptul internațional și de organizațiile internaționale. S-a făcut, de asemenea, o propunere care în privința problemelor minorităților se referă la Consiliul Europei și la ONU, a mai adăugat Szijjártó. Aceste sugestii nu au fost acceptate, astfel că “nu puteam face altceva, decât să ne folosim de dreptul nostru de veto privind
declarația”, a punctat ministrul.

Péter Szijjártó a afirmat că interesul celor 150 000 de minoritari maghiari din Ucraina Subcarpatică “nu este atât de importantă peste ocean, dar noi trăim aici, în Europa Centrală și de Est, unde chiar și interesul unui singur maghiar merită să fie susținut.”

Ungaria a precizat că, în cadrul NATO, un minim gest de solidaritate ar fi acela ca o astfel de declarație comună să spună ceva despre drepturile încălcate ale minorității din cadrul unui stat membru, respectiv să solicite restituirea drepturilor luate, a explicat ministrul ungar de externe.Printeaza