Printez si imaginile

UDMR își recâștigă pozițiile – undă (roșu-alb) verde liceului catolic maghiar din Târgu Mureș

2018-08-13Punctul pe ,,i” l-a pus însă ordinul ministrului învățământului Valentin Popa acordând la 9. august autorizața de funționare pentru unitatea de învățământ preuniversitar de stat Liceul Teologic Romano-Catolic ”II.Rákóczi Ferenc” din Târgu-Mureș.

UDMR își recâștigă pozițiile – undă (roșu-alb) verde liceului catolic maghiar din Târgu Mureș

UDMR își recâștigă pozițiile care păreau pierdute datorită alianțelor neproductive cu partidele puterii. Fără dar și poate UDMR nu era nici odată așa de aproape de colaps moral, ca și în această perioadă a tulburărilor socio-politice scăpate de sub control.

Acum câțiva ani era de neînchipuit ca maghiarii să protesteze cu pancarte în fața sediilor UDMR, sancționându-l astfel pentru alianțele sale politice nepopulare. Ba mai mult, când au apărut primele pancarte critice scrisă în limba maghiară îndreptate împotriva UDMR, mulți analiști spuneau, că Uniunea va intra într-o criză identitară fără precedent, asemena fostului partid unic al maghiarilor din Slovacia, care s-a destrămat datorită divergențelor principiale.


Primul care a sărit însă în ajutorul UDMR a fost însuși președintele țării, care a ieșit public cu o retorică antimaghiară grandioasă, negând niște drepturi care erau valabile chiar și în dictatura comunistă. Maghiarii care până acum înghiteau răbdători antimaghiarismul light al fostului președinte al germanilor din România – cel care a întrodus în limbajul comun sintagma de ”toți suntem români”, adică nu mai sunt ”români, maghiari, germani și alte naționalități” –, au sărit ca și arși’.

UDMR a primit astfel un ajutor neașteptat de la președintele țării, care prin reformularea ideilor sale antimaghiare a restrâns rândurile maghiarilor, care iarăși și iarăși își dădeau seama, că nu există nici un partid românesc care nu ar semna oricând condica antimaghiară.

Punctul pe ,,i” l-a pus însă ordinul ministrului învățământului Valentin Popa acordând la 9. august autorizața de funționare pentru unitatea de învățământ preuniversitar de stat Liceul Teologic Romano-Catolic ”II.Rákóczi Ferenc” din Târgu-Mureș.


Deși mai există șanse, ca opoziția să atace ordinul ministrului, faptul în sine, că UDMR a reușit să învingă în acest caz, vorbește de la sine.

Desigur în aceste momente UDMR și o bună parte a maghiarilor jubilează. Părinții sunt chemați să ajute la reorganizarea instituției profund afectate de luptele politice.


Printeaza