Printez si imaginile

Maghiarii câștigă Olimpiada de Limba și Literatura Română, etapa națională

2018-04-13Reușita lui Csősz Gabriella din Ungheni/Nyárádtő arată clar, că eforturile societății maghiare din România în a convinge părinții maghiari, că locul copiiilor lor sunt în băncile școlilor cu predare în limba maghiară, este o idee câștigătoare.

Maghiarii câștigă Olimpiada de Limba și Literatura Română, etapa națională

Structurarea cât mai modernă a societății maghiare din România își arată treptat roadele și în domeniul învățământului. Odată cu regândirea sistemului de învățământ maghiar cu ajutorul Ungariei – care investește enorm în învățământul maghiar din Transilvania, clădind școli, internate, grădinițe și centre culturale – a apărut mult așteptata noua generație de dascăli, care sunt legați de circuitul cultural european și cel din Ungaria. Ei educă tinerii într-un stil modern, punând accentul pe încurajarea lor de a-și încerca aripile în domeniile în care sunt interesați, fie ele oricât de neobișnuite pentru generațiile vechi.


                                              Foto: Népújság și Székelyhon

Iată, că Scaunul Mureșului – valea Nirajului – în aceste zile a ajuns în centrul atenției lumii culte din România, eleva Csősz Gabriella câștigând Olimpiada de Limba și Literatură Română organizată pentru minorități, etapa pe țară..

Cu alte cuvinte, Școala Bernády György din Târgu Mureș/Marosvásárhely – unde studiază în clasa a șasea a secáiei maghiare Csősz Gabriella – a ajuns la un asemenea nivel de educație, încât face concurență școlilor românești chiar și la concursurile de Limba și Literatura Română.

Reușita lui Csősz Gabriella din Ungheni/Nyárádtő arată clar, că eforturile societății maghiare din România în a convinge părinții maghiari, că locul copiiilor lor sunt în băncile școlilor cu predare în limba maghiară, este o idee câștigătoare. 


Printeaza