Printez si imaginile

Unirea cu Moldova – vom amenda primarii ruși pentru arborarea drapelulului rușilor?

2018-03-17Întrebarea mea este următoarea. Dacă România nu este capabilă să rezolve problemele maghiarilor ce sunt puternic integrați în viața României de aproape un secol, cum va izbuti cu steagurile rusești, autonomiile bulgarilor și orașelor majoritar rusești? Evident, nu este tot una când ministrul de externe al Ungariei roagă energic România să nu amendeze maghiarii pentru sărbătoarea lor cu steagurile tradiționale sau când Lavrov ori Putin dau astfel de telefoane.

Unirea cu Moldova – vom amenda primarii ruși pentru arborarea drapelulului rușilor?

Ideea unirii Republicii Moldova cu România este mediatizată tot mai mult. Localități de peste Prut votează unirea prin consiliile locale; România răspunde prin gesturi corespunzătoare. Fostul președinte al României se declară chiar un adept al unirii.

Relatările emoționante despre această stare sufletească a republicii vecine devin tot mai firești, promovând ideea că schimbarea granițelor de după Al Doilea Război Mondial este posibilă, existând exemple în acest sens (Germania, etc).

Se vorbește foarte puțin însă despre minoritățile care vor sosi cu această unire în România, cu limba, tradițiile, autonomiile, steagurile lor, adaugându-se maghiarilor rebeli care strâng cu ușa tot mai mult România, îmboldind-o să-și respecte semnăturile.

Conform recensământului din 2004, în Republica Moldova trăiesc 369.896 de etnici ruși ( 9,39%) și 442.475 de etnici ucraineni (11,23%), 79.520 bulgari (2,02%). La aceștia se adaugă găgăuzii, cu circa 250 000 de suflete.

Mai mult, găgăuzii beneficiază de un appendix în constituție, care permite Unității Teritoriale Găgăuze să ia calea independenței în caz de unificare, adică – de facto – să devină o exclavă rusă, alături de Kaliningrad.

Fără găgăuzi – care devin enclavă rusească–, Noua Românie Mare se va îmbogăți cu cca. un million de cetățeni care au trăit până acum într-o lume multietnică specială, vorbind româna (moldoveneasca), rusa, bulgara, ucraineana.

Întrebarea mea este următoarea. Dacă România nu este capabilă să rezolve problemele maghiarilor ce sunt puternic integrați în viața României de aproape un secol, cum va izbuti cu steagurile rusești, autonomiile bulgarilor și orașelor majoritar rusești? Evident, nu este tot una când ministrul de externe al Ungariei roagă energic România să nu amendeze maghiarii pentru sărbătoarea lor cu steagurile tradiționale sau când Lavrov ori Putin dau astfel de telefoane.

Ce vom face cu o exclavă rusească în România și cu o semiautonomie oficială bulgară (Taraclia)? La acestea se adaugă și statutul special al Transnistriei, cu prezența armatei ruse.

Cum va face față provocărilor noii situații România care se teme de orice descentralizare, regionalizare și de autonomiile teritoriale, ferindu-se ca dracul de tămâie de limba maghiară,?


Printeaza