Printez si imaginile

Din păcate ne-am învățat să credem că noi suntem stăpâni, iar alții minoritari trebuie să ni se supună

2017-09-04Când e de rău, e maghiar, când e bun, e român. Hai să lăsăm odată stereotipurile și ideile preconcepute. Un vânzător nu și-a făcut treaba, a discriminat? Să fie penalizat conform legilor. Există de toate pârțile asemenea cazuri. Noi le scoatem în evidență doar pe ale altora, uitând că există și români ce îi discriminează pe alții. Să nu mai vorbim de romi aici că nu terminăm nici până mâine.

Din păcate ne-am învățat să credem că noi suntem stăpâni, iar alții minoritari trebuie să ni se supună nouă majorității. Că noi deținem sacul cu drepturi, pe care le împărțim minorităților după cum credem noi de cuviință; indiferent că vorbim de maghiari, sau de minorități sexuale.

Am văzut ieri că Lucian Mândruță e acuzat prin comentarii că ar ține partea maghiarilor. De ce? Pentru că încearcă să afle adevărul și să fie cât mai obiectiv. ''Dar tu ca român trebuie să ții cu au tăi, nu cu bozgorii''. Cam asta i se reproșează.

Naționalismul este o boală infantilă, este pojarul umanității, ne spune Einstein și mare dreptate avea. Cine încalcă legea, cine discriminează, trebuie să fie pedepsit conform legii. Nimeni nu ia apărarea unuia care discriminează. Pe de altă parte filmul care circulă pe net este unul aranjat, e tăiat și editat pentru a ieși ceea ce dorește autorul lui. Autor care se ascunde și nu dorește să-și asume cele spuse și arătate în film chiar de el. Odată e o problema cu veridicitatea celor din film, a doua, că generalizarea nu este deloc normală. Nu poți lua un caz particular, sau chiar două, trei și să arunci vina asupra unei întregi comunități. 

Au făcut-o alții înainte și vedem ce s-a întâmplat. Avem exemplul lui Hitler, al lui Antonescu și al legionarilor, la noi, ori mai aproape de zilele noastre, în fosta Yugoslavie. Naționalismul și generalizările, acuzele în grup, duc întotdeauna la violente și abuzuri grave.

 

Fiecare răspunde personal pentru faptele lui; nu ale fratelui, ale tatălui sau vecinului. Că ești de o anumită etnie, religie, rasă, sau orientare sexuală, nu este o vină, nici circumstanță agravantă și nici atenuantă. Când avem la un loc mai multe etnii, de religii diferite, cu obiceiuri diferite, inevitabil se întâmplă și neînțelegeri. Ele însă nu trebuie escaladate, nu faci dintr-un lucru minor un caz național ajungând să acuzăm acea comunitate în masă. Despre asta e vorba. A ajuns o vânzătoare să fie pe prima pagină ca știre de interes național. 

Extremiștii atât așteaptă pentru a putea să-și verse furia și acuzele asupra întregii comunității din care face parte femeia. Întotdeauna pune-te în locul celuilalt. Ce o să gândească de acum un vânzător etnic maghiar când o să aibă în față un client român? ''Oare asta a venit să mă verifice? Vrea să mă păcălească, are vreo cameră ascunsă? E el bine intenționat?'' 

Românul la rândul lui, citind poveștile din presă, o să stea cu inima strânsă și să se gândească dacă nu cumva maghiarul nu-l va servi pentru că e român. ''Dacă nu-mi răspunde, dacă se uită strâmb la mine că-s român, dacă mă înjură în gând?''. La asta duce generalizarea și acuzarea unei minorități în masă. 

La neîncredere reciprocă. De aici la ura și acte de violență nu mai e decât un pas. Am văzut la evenimentele din Târgu Mureș, ce poate face o manipulare din oamenii simpli ce până atunci trăiau împreună fără probleme majore.

Un lucru foarte important sunt autoritățile statului. Ele trebuie să fie obiective și să aplice legea pentru toți în mod egal. Dacă se întâmplă asta oamenii se adresează autorităților cu încredere convingerea că se va face dreptate. Problema la noi e că autoritățile statului nu sunt imparțiale de multe ori. De aici și neîncrederea minorităților în ele. Odată că sunt pline de corupți, a doua că judecă cu dublă măsură. Fie fără să-și dea seama, din cauza stereotipurilor ce le avem adânc înrădăcinate, fie în mod răuvoitor. 

Avem și un exemplu: Ion Coja; profesor, fost senator în Parlamentul României, ce neagă în public în permanență holocaustul. Avem legi ce spun că negarea în public a holocaustului este caz penal. Nimeni, nicio autoritate însă, nu s-a sesizat în cazul domnului Coja și n-a făcut-o nici măcar la reclamațiile comunității evreiești. Când e vorba însă de un vânzător etnic maghiar, toate autoritățile au sărit să facă ''dreptate''.

Nu-mi vine în minte decât dubla măsură cu care ne-am obișnuit să judecăm. Din păcate o vedem și în presă. Teroristul maghiar Beke István vs. romanul Levente Molnár. Când e de rău, e maghiar, când e bun, e român. Hai să lăsăm odată stereotipurile și ideile preconcepute. Un vânzător nu și-a făcut treaba, a discriminat? Să fie penalizat conform legilor. Există de toate pârțile asemenea cazuri. Noi le scoatem în evidență doar pe ale altora, uitând că există și români ce îi discriminează pe alții. Să nu mai vorbim de romi aici că nu terminăm nici până mâine.

Lăsându-ne conduși de stereotipuri, o să ajungem de fiecare dată când există o neînțelegere între un maghiar și un român, la Mihai Viteazu, la lasă că știm că voi plănuiți să ne furați Ardealul.

În aceeași zi cu filmul devenit breaking news la mai toate televiziunile, apărea și știrea că șeful CNAS a fost arestat pentru deturnare de fonduri. Peste 80% din fondurile instituției au fost deturnate. Ce e însă mai important decât deturnarea a 80% din banii unei instituții ce se ocupă de sănătatea noastră? 

Vânzătorul maghiar desigur.


Printeaza