Printez si imaginile

10 Mai – ziua de naștere a României moderne

2016-05-14După revenirea în țară Familia Regală a României a stabilit „ziua de 10 mai pentru organizarea petrecerii în grădina Palatului, cunoscută sub numele de Garden Party, marcând astfel ziua de 10 Mai ca sărbătoare națională a României și ca zi de naștere a Romaniei moderne”. Astfel, în România are loc, începând din anul 2010, petrecerea anului care poartă numele de Garden Party. Este o petrecere există un dress code: ținută de după amiază și pălărie pentru doamne și costum închis cu cravată pentru domni.

 10 Mai – ziua de naștere a României moderne

Acest articol nu poate să fie scris decât sub semnul emoției pentru că mulți dintre cei care cei care îl vor citi, la fel ca mine, au auzit povești despre celebrarea (înainte de venirea comunismului) a Zilei Regalității pe 10 mai.

Ziua de 10 Mai are în istoria României aceast[ are o triplă valență: • Principele Carol de Hohenzollern Sigmaringen a sosit pe 10 Mai 1866 a sosit în București, a rostit în fața Parlamentului României jurământul de credință și a fost încoronat Principe al României;• Principele Carol I a proclamat pe 10 Mai 1977 Declarațía de Independență a României, astfel încât România a devenint liberă, suverană și eliberată de vasalitatea față de Imperiului Otoman); • pe 10 Mai 1881 a fost proclamat Regatul României și Principele Carol I a devenit Regele României.

După revenirea în țară Familia Regală a României a stabilit „ziua de 10 mai pentru organizarea petrecerii în grădina Palatului, cunoscută sub numele de Garden Party, marcând astfel ziua de 10 Mai ca sărbătoare națională a României și ca zi de naștere a Romaniei moderne” („Garden Party”, în familiaregala.ro/evenimente/garden-party, © 2016). Astfel, în România are loc, începând din anul 2010, petrecerea anului care poartă numele de Garden Party.

Este o petrecere există un dress code: ținută de după amiază și pălărie pentru doamne și costum închis cu cravată pentru domni.


La fiecare ediție a Garden Party se poate vorbi de o adevărată paradă a pălăriilor purtate de doamne și a costumelor elegante îmbrăcate de bărbați. Pe 10 mai lumea românească retrăiește o zi din vremurile romantice cu domnițe și domni.

S-a optat în 2016 pentru Castelul Peleș spre a marca aniversarea a 150 de ani de la crearea Casei Regale a României. Pentru prima dată, Garden Party a fost găzduit și organizat pe 10 mai 2016 de Custodele Coroanei, Principesa Margareta, la Castelul Peleș din Sinaia.


Așadar pe 10 mai 2016 într-o zi frumoasă de primăvară sute de români din țară și strainătate au venit la Palatul Peleș din Sinaia la ora 17 să celebreze Ziua Regalității. A fost un adevărat furnicar. Oaspeții au fost întâmpinați cu muzică intonată de Orchestra Reprezentativă a Armatei.

La ora 18 oaspeții au fost salutați de Familia Regală care a fost reprezentată de Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare, Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia și Principesa Maria, împreună cu dl. Alexander Nixon, soțul Principesei Elena și Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei (fiica Principesei Ileana a României) pe terasa Castelului Peleș.

Majestățile lor Regale: Regele Mihai și Regina Ana nu au putut veni din cauza unor probleme de sănătate. S-a intonat Imnul Regal și trei avioane ale Iacărilor Acrobați au survolat parcul Palatului Peleș. A urmat un concert susținut de Orchestra Cameratei Regale care a avut ca invitați pe dirijorul Tiberiu Soare, violonistul Remus Azoiței și tenorul Teodor Ilincăi. Repertoriul a fost format din: “Rapsodia I-a” de George Enescu, “Balada” de Ciprian Porumbescu, “Torna a Surriento” de Ernesto de Curtis, “Valurile Dunării” de Iosif Ivanovici, “Introducere” si “Rondo Capriccioso” de Camille Saint-Saëns, “O, sole mio” de Eduardo di Capua, “Hora Staccato” de Grigoras Dinicu, “Nessun Dorma” din opera Turandot de Giacomo Puccini și Imnul Regal de Eduard Hübsch.

De precizat că în mesajul rostit celebrarea Zilei Regalității din 2016, Alteța Sa Regală Principesa Margareta care a fost învestită cu titlul de custode al Casei Regale de Ronânia că deja „Coroana este o parte a identintății naționale, iar Regele nostru și țara se găsesc astăzi uniți prin putere și respect”.

Este o continuare firească a cuvintelor rostite de Majestatea Sa Regele Mihai: „Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenței, suveranității și unității noastre”. Alteța Sa Regală Principesa Margareta a mai subliniat că manifestarea conștiinței civice și a patriotismului este „cel mai bun mod de a ne arăta iubirea pentru Majestatea Sa Regele Mihai”.


În acest moment, Garden Party 2016 este deja o poveste frumoasă care se află în sertarul cu amintiri minunate a celor peste 5000 de personae care au participat. Stafful de protocol al Casei Regale de România se gîndește acum la pregătirile pentru Garden Party 2017.

P. S. Redacția mulțumește pentru fotografii Domnului Daniel Angelescu și Domnului Cristian Coposesc care au surprins in imagini evenimentul regal Garden Party 2016 (imaginile au fost preluate dupa site-ul Casei Regale de România - romaniaregala.ro)


Printeaza