Printez si imaginile

Excursie româno-maghiară în Munții Rodnei de… Ziua Națională a României (cu participant din Ungaria)

2018-12-21Știu, au trecut mai multe zile de la începutul lunii, dar subiectul mi se pare relevant.

Știu, au trecut mai multe zile de la începutul lunii, dar subiectul mi se pare relevant.

Scriam mai demult că românii și maghiarii ar trebui să meargă în ture împreună. Cred că acestea, mai ales cele organizate instituțional, ar contribui mult la înțelegerea reciprocă, la formarea de prietenii între membrii celor două comunități. Am ști cum și ce gândesc românii, am petrece timp împreună. În natură.

La nivel micro particip de mai mulți ani la excursii mixte româno-maghiare. La început eram prezent frecvent la excursiile și turele organizate de Clubul Alpin Român – secția universitară Cluj. Ieșirile în natură erau plăcute, dar au fost și momente tensionate generate, la un moment dat, de limba oficială a țării, de loialitatea minorităților față de țară, dar și de subiectul cine a fost primul în Transilvania. Am mai ținut legătura cu unii membrii activi, am participat la ture minunate cu aceștia. De exemplu, Mircea Coman a organizat excursii memorabile  cu cortul în Munții Trascăului.

                                                          Pas cu pas...

Nu demult am participat din nou la o excursie cu soții Dogaru. Robert și Giorgiana au organizat o tură în Munții Rodnei. Bianka, Ákos (bursier al guvernului Ungariei prin programul Petőfi) și eu am înnoptat vineri spre sâmbătă la preotul catolic din Rodna Veche, județul Bistrița-Năsăud. Campion mondial la sănii trase de câini, Attila Kiss ne-a găzduit cu prietenie și ospitalitate.

Sâmbătă, 1 decembrie, dimineața am pornit spre munți. Erau minus 17 grade Celsius.

O tură frumoasă fără comentarii legate de Centenar, Ziua Națională, de limba oficială, de rolul și drepturile minorităților. Am vorbit în românește, Bianka, Ákos și cu mine câteodată în limba noastră maternă, maghiara, dar de cele mai multe ori în engleză… să înțeleagă toată lumea: ungurul din Ungaria - Ákos, ortodoxa a cărei limbă paternă este maghiara – Bianka, românul Robert, românca Giorgiana și trilingvul Olivér… J Ce metodă interetnică și multilingvă de a fi împreună de Ziua Națională a României!

Când mai mergem în tură, Giorgiana și Robert?Printeaza