Printez si imaginile

Dreptul la replică – Câinele moare de drum lung...

2016-12-29Articolul „Culoarea vieții în România și Ungaria – faliment cu măgărușul?” din 28 decembrie, semnat de Szabó Csaba m-a determinat să ridic mănușa. Indiferent cui i-ar fi fost destinată provocarea, mă simt datoare să-i răspund, chiar și cu o analiză la fel de sumară precum cea cu măgărușul!

Câinele moare de drum lung...

Articolul „Culoarea vieții în România și Ungaria – faliment cu măgărușul?” din 28 decembrie, semnat de Szabó Csaba m-a determinat să ridic mănușa. Indiferent cui i-ar fi fost destinată provocarea, mă simt datoare să-i răspund, chiar și cu o analiză la fel de sumară precum cea cu măgărușul!

Culoarea vieții reflectată de mass-media din România? Nu mi se pare nici pe departe atât de sumbră precum s-ar părea privită de pe malul Someșului, de pildă!Că nu găsești măgărușul pe prima pagină într-un ziar de mare tiraj? Se prea poate, dar asta nu exclude ca un alt reprezentant al regnului animal să fie cap de ziar! Explicația ar fi că avem atâtea publicații - pe print sau online-viu colorate și cu destinație precisă, încât nu ne lipsește să amestecăm merele cu perele!
Avem „Pisica”, de pildă. E cea mai citită revistă despre pisici din România. De ce ar trebui să apară pisica lângă o știre cu politicienii? Sau ”Animal Club”, o revistă în care găsiți articole numai despre animale, de la peștele înger până la Ciobănescul Mioritic! Ar trebui să apară dulăii luptându-se pentru ciolan și în altfel de publicații? De dragul culorii?

Ah, că astea sunt reviste de specialitate pe când în articol era vorba de ...ziare serioase? În urmă cu câțiva ani aveam o rubrică săptămânală într-o publicație serioasă, un cotidian de pe malul Mureșului. Era o rubrică dedicată posesorilor de animale de companie. Și nu, nu a scăzut interesul cititorilor față de cotidianul de maximă seriozitate. Ba au și crescut vânzările, cititorii mândri că și-au văzut cățelușii în ziar, pe o pagină color, au cumpărat mai multe exemplare. Din motive de siguranță, desigur! Nu puteau anticipa reacția patrupedelor văzându-se în poze color și cu toată povestea lor etalată pe tarabă!

Adevărul e că mass-media ne asigură doza zilnică de știri ce ne poartă de la agonie la extaz, dus-întors, de câteva ori! Și nu e nimic de mirare în asta. Fiecare post de televiziune, fiecare publicație își are publicul spectator sau cititor, pe care îl merită!

Avem post de televiziune care în scurt timp ne-ar băga în depresie incurabilă, dacă am fi pedepsiți să nu putem schimba programul! Avem publicație în care sunt descrise în cele mai vii culori cine cu cine, unde, când și de ce a făcut și dres, chiar dacă de cele mai multe ori nu avem nici cel mai străveziu habar cine sunt protagoniștii! Nu vi se pare destul de colorat?

Și avem publicații serioase în care până și o știre macabră e însoțită de o poză destul de optimistă pentru a-i da o șansă cititorului ca să cread că sfârșitul nu-i aici!

Și să nu uităm, înainte de a pune PUNCTUL pe subiect, că nu mai departe decât în ultima ediție din acest an, am publicat o retrospectivă a poveștilor despre mureșenii cu care ne mândrim. O pleiadă multicoloră de la asistentul medical supraviețuitor al unui accident cu elicopterul SMURD până la generalul de brigadă al ISU Mureș, supranumit îngerul copiilor!

Celui care se supără i se taie nasul. De aceea îmi permit să parafrazez zicala începută mai sus: Câinele moare de drum lung, iar „măgărușul” de grija altuia!
Printeaza