Printez si imaginile

„Împreună facem minuni pentru copiii cu cancer!”

2016-11-01Farczádi Róbert este fratele acelui copil supraviețuitor al cărui părinți au fondat asociația. Robi mi-a prezentat detaliat munca asociației de la început până în momentul de față: „Asociația a fost fondată de mama mea, Farczádi Gabriela pentru că acum cu 10 ani în urmă fratele meu, Ali a fost diagnostizat cu cancer și după tratamentul de un an mama și-a promis că atunci când fratele meu se va vindeca complet, ea va începe o activitate prin care să ajute bolnavii de cancer din zona noastră. În 2007 a fost fondată asociația noastră, anul viitor vom împlini 10 ani, abia așteptăm, va fi o sărbătoare extinsă pe un an întreg.”

„Împreună facem minuni pentru copiii cu cancer!”

Asociația „Împreună pentru copiii cu cancer” a fost înființată în 2007 de părinții unui copil supraviețuitor, care au decis să transforme experiența de viață dobândită în lupta pentru viața copilului lor într-o acțiune constructivă și să fie alături de alți copii bolnavi și familiile lor. Prin proiectele asociației sunt sprijiniți în principal pacienții aflați în evidența Compartimentului de Hemato-Oncologie de la Clinica de Pediatrie nr. I, Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg.Mureș.Farczádi Róbert este fratele acelui copil supraviețuitor al cărui părinți au fondat asociația. Robi mi-a prezentat detaliat munca asociației de la început până în momentul de față: „Asociația a fost fondată de mama mea, Farczádi Gabriela pentru că acum cu 10 ani în urmă fratele meu, Ali a fost diagnostizat cu cancer și după tratamentul de un an mama și-a promis că atunci când fratele meu se va vindeca complet, ea va începe o activitate prin care să ajute bolnavii de cancer din zona noastră. În 2007 a fost fondată asociația noastră, anul viitor vom împlini 10 ani, abia așteptăm, va fi o sărbătoare extinsă pe un an întreg.”

– Cum puteți ajuta copiii și familiile lor?– îl întrebasem pe Robi.

– „Noi ajutăm copiii diagnostizați cu cancer în 2 etape: prima etapă este cea în care ne vede lumea de obicei, partea în care facem activități, strângem fonduri ca să ducem la capăt niște activități în direct cu copiii. În cealaltă etapă ajutăm copiii prin sponzorizări de la anumite firme sau companii, direct pentru tratament. ”

– Cum ați început munca?

– „Cândva prin 2007-2008 am avut primele încercări de a aduna mai multe persoane în jurul nostru, primele încercări de a include societatea în munca noastră. Am organizat câteva spectacole de dans și de muzică.
 


Am umblat prin școli și am întrebat cine dorește să ne ajute. Astfel, încet-încet ne-am format ca un grup, am strâns niște bănuți ca să putem să pornim asociația în sine și desigur a fost foarte important ca lumea să înceapă să ne cunoască. Iar cândva prin 2011-2012 am început să creștem ca bambusul- zâmbea el -: în primii ani numai rădăcina crește și nu se vede practic bambusul, dar după aceea când apare va crește foarte repede. Eu nu spun că noi creștem foarte repede, dar facem tot posibilul ca să realizăm cât mai multe proiecte cu și pentru copii. ”

– Ce fel de evenimente ați organizat?

– „În ultimii ani am organizat mai multe evenimente în cadrul cărora am reușit să strângem bani pentru tratamentul copiilor. Printre acestea se numără și evenimentul numit „Fight for Life” („Luptă pentru viață”), care a fost organizat de trei ori. În anul 2014 am organizat primul concurs de dans, exact de Ziua Îndrăgostiților și l-am numit „Saving lives on Valentines-dance for life” („Salvarea vieților în Ziua Îndrăgostiților- dans pentru viață”). A doua ediție a fost organizată anul trecut, iar denumirea a fost schimbată din anumite motive pe „Rhytm of freedom” („Ritmul Libertății”). Tot în 2014 am organizat concursul de cântece numit „Sing for the moment” („Cântă pentru moment”), iar ediția a doua a concursului va avea loc anul acesta, în noiembrie.

Acesta este organizat cu ajutorul domnului Vizi Imre, care este o persoană deosebită. Când l-am contactat, el din prima a spus că dorește să ne ajute, pentru el este mult mai important a dărui decât a primi ceva în schimb.Și am putea continua lista evenimentelor organizate de asociația noastră, dar ce este important constă în faptul că sunt multe persoane care vin să ne ajute: dansatori, grupe de dans, cântăreți, participanți la diferite concursuri, și nu în ultimul rând, publicul. Din banii strânși la aceste evenimente organizăm în fiecare an tabăra de vară pentru copiii care au terminat tratamentul împotriva cancerului.”

„În fiecare vară de 4 ani încoace organizăm tabăra de vară pentru copiii care au terminat cu succes tratamentul. Ne ducem la diferite locații pentru o săptămână întreagă cu copiii și grupul nostru de voluntari – numele grupului este „Red Cells”, adică „Celule Roșii”–. Tabăra este o motivație foarte puternică, externă pentru copiii care încă sunt sub tratament. Ei se mai întâlnesc cu ceilalți care au fost în tabără și care vin în spital la control și povestesc între ei. Când un copil este sub tratament și știe că atunci când se va vindeca și el va putea merge în tabără, devine plin de speranță ”-spune Robi despre tabără.
 

Asociația caută mereu noi oportunități și face noi realizări ca să ajute cât mai mult acești copii, numiți de ei supereroi. Anul trecut ei au pornit programul numit „Silver Box” prin care voluntarii lucrează cu copiii care sunt încă sub tratament sau cu cei care au terminat tratamentul, dar sunt încă în bazele lor de date. Programul constă în îndeplinirea dorințelor: „fiecare copil își pune o dorință și poate să aleagă dintre 6 tipuri de dorințe, de exemplu: a fi cineva pe o zi, a face ceva, a se duce undeva, a se întâlni cu cineva etc. Până acum am îndeplinit mai mult de 10 dorințe. Acesta este un program foarte important atât pentru noi, cât și pentru copii. Cum funcționează psihologia? Copilul aflat sub tratament își pune o dorință și știe că prietenul nostru imaginar, SiBo (vine de la „Silver Box”) va îndeplini cândva dorința, desigur împreună cu membrii asociației. Deci, copilul știe că se va întâmpla ceva foarte bun în viitor, dar nu știe exact când și acel punct din viitor ține copilul în speranță. Un lucru foarte important: trebuie să subliniez că noi nu lucrăm cu copii sau cu bolnavi, ci noi lucrăm cu supereroi și supereroi în devenire”-ne declară Robi.
        
                                                           ***

Voluntarii au un rol extrem de important atât în viața copiilor, adică așa cum spunea Robi, al supereroilor, cât și în asociație. Fără ei munca ar fi mult mai grea. Una dintre voluntarele asociației, Fall Orsolya, vorbește astfel despre experinețele sale: „Ca fiind una dintre cele mai vechi voluntare ale asociației, nu prea pot să zic că am decis să devin voluntar, mai bine aș zice că am decis să rămân voluntar. Când m-am dus la primul eveniment, încă nu exista o echipă numeroasă de voluntari, doar câțiva prieteni. Așa am fost chemată și eu, ca un prieten, la un singur eveniment.

Fiind o persoană sociabilă, curioasă și cu dorința de a cunoaște oameni noi, mi-am luat primul tricou roșu pe mine și m-am dus. Echipa tot a crescut de atunci, ca și ideile și realizările noastre. Am avut ocazia să fac cunoștiință cu copii bolnavi și să înțeleg importanța muncii asociației și efectul acesteia pe dezvoltarea mea personală. Au trecut patru ani și acum sunt tot în biroul asociației și scriu aceste cuvinte. Mă bucur foarte mult că m-am alăturat echipei. Eu personal mă implic în toate activitățiile directe cu copiii: vizită săptămânală în spital, tabăra de vară etc. De asemenea, îmi place foarte mult să ajut în organizarea evenimentelor și în strângerea de fonduri. Ceea ce mi se pare cel mai important este încurajarea noilor voluntari. Încerc să dau mai departe experiențele mele adunate timp de patru ani.”„Momentul în care am decis să devin voluntară în Asociația  Împreună pentru copiii cu cancer a fost momentul în care am știut precis că vreau să ajut, să mă implic în ceva și să fac parte din ceva. Ca voluntar faci lucruri uimitoare și oferi ajutor acelor persoane care au nevoie, fără să ceri nimic în schimb, însă fericirea de pe fața oamenilor pe care îi ajuți întrece orice premiu. E ca un fel de bonus. Iar, ca voluntară în asociație încerc să mă implic în cât mai multe activități și să îmi ofer ajutorul cât de mult pot. Nu mă focusez să fac doar un singur lucru, ci mai multe, spre exemplu să merg în spital la copii și să mă joc cu ei sau să mă implic în organizarea unui eveniment al asociației. Iubesc ceea ce fac aici, iubesc voluntarii din asociație și iubesc faptul că pot să ofer ajutorul meu cuiva”-povestea Lacris Maria Pui, voluntară a asociației.

Despre evenimentele, concursurile, taberele și activitățile asociației putem vorbi zile întregi și nu ajungem la final. Dar nu finalul contează sau numărul evenimentelor organizate. Cel mai important lucru este faptul că există oameni care vor să-i ajute pe ceilalți și fac tot posibilul pentru aceștia. Membrii familiei Farczádi ne arată că și din greutăți putem facem lucruri frumoase dacă nu ne pierdem speranța și dacă ne ajutăm unul pe celălalt. Mai simplu zis: împreună facem minuni!

Mai multe informații despre munca asociației o găsiți pe următoarele pagini:

http://ipcc.ro/ro/despre-noi
https://www.facebook.com/AsociatiaIPCC/?fref=ts

Dacă doriți, puteți ajuta acești supereroi prin donații:
B.C.R. Central Tg.Mures - RON
RO46RNCB0193068476330001
B. Transilvania Tg. Mures - RON
RO56BTRL02701205A49992XX
B. Transilvania Tg. Mures - EURO
RO31BTRL02704205A49992XX


Printeaza