Printez si imaginile

Să vină și românii la Zilele Culturale Maghiare?

2019-08-25– Dacă ar cunoaște 100 de cuvinte maghiare, fiecare român ar fi primit cu brațele deschise – ne spune un voluntar – dar dacă trebuie să schimbi vorba din maghiară în română, lumea începe să aibă reticență, spunând, că iată, nici la Zilele Maghiare nu poți vorbi în liniște limba maternă.

Să vină și românii la Zilele Culturale Maghiare?

Cu cele 630 de evenimente social-culturale, Zilele Culturale Maghiare din Cluj au ajuns în topul celor mai mari manifestări de acest gen din Bazinul Carpatic. Festivaluri mai complexe de acest gen au loc numai în Budapesta sau în marile orașe ale Ungariei.


600 de evenimente în 9 zile… La fiecare eveniment minimum 30 de interesați, la programele mai lejere 100-200 de vizitatori, la concerte zeci de mii.


Aceste 9 zile întorc pe de o parte Clujul în anii anii perioadei maghiare Kolozsvár – limba maghiară devenind ”majoritară” în aceste zile – pe de altă parte arată lumii că societatea maghiară este foarte bine închegată, maturizată, oricând capabilă să funcționeze autonom, după legi morale proprii.


Corbii Albi în fiecare an realizează o anchetă legată de prezența românilor la aceste Zile, respectiv deschiderea maghiarilor pentru a organiza evenimente în limba română, încurajând românii să se intereseze de cultura maghiară.


În acest an 2019 pare că numărul românilor participanți la diferite evenimente a crescut matematic, însă majoritatea românilor se simt în apele lor numai pe Strada Festivalului, unde se opresc la standuri, cumpărând ca și orice turist din produsele exponate.


Prezența copiilor români la faimoasele activități interactive organizate în stil occidental pare a fi în creștere: la 10 copii maghiari 2 copii români. ”Creșterea” are însă și caracteristici conjuncturale, părinții aducându-și copii aici fără minima disponibilitate de a încerca să comunice în maghiară, considerând Zilele Maghiare ca un festival oarecare, în care este firesc să ceri organizatorilor să vorbească în română cu tine.


Prezența copiilor români la activități dereglează însă ritmul activităților, animatorii fiind nevoiți să schimbe vorba în română. Astfel o bună parte a părinților nu găsesc idee bună ca organizatorii să încurajeze copii români să participe.


Aceste fenomene pe cât sunt de mărunte cu atât sunt mai importante în manegementul relațiilor româno-maghiare, deoarece până ce grupurile maghiare sunt nevoite să schimbe vorba în română la sosirea copiilor români, nu te poți aștepta ca organizatorii-animatorii diferitor activități să se străduiască pentru cooptarea copiilor români.


– Dacă ar cunoaște 100 de cuvinte maghiare, fiecare român ar fi primit cu brațele deschise – ne spune un voluntar – dar dacă trebuie să schimbi vorba din maghiară în română, lumea începe să aibă reticență, spunând, că iată, nici la Zilele Maghiare nu poți vorbi în liniște limba maternă.

O părere interesantă are jurnalistul Mihai Bacalu, care este un mare fan al Zilelor Maghiare, dar înțelege perfect maghiarii, dacă vor să fie între ei, să vorbească numai în maghiară. 

– Sunt zilele Voastre, noi românii nu vrem să vă intimidăm... Vizităm standurile, dar proiectele organizate pentru români nu prea sunt populare între români – spunea jurnalistul.

                                                             ***
Iată deci o nouă față necunoscută în încercările de apropiere a celor două națiuni prin activități culturale informative. Nici așa nu e bine, nici altfel... Totuși, experimentul continuă.

Printeaza