Printez si imaginile

Fenomenul Suhanc (Vlăjganul) și Kis Magdolna, cea mai iubită dintre pământenii Țării Călatei (Kalotaszeg)

2018-06-04Sute de copii și tineri maghiari au sărbătorit la Huedin cu sufletul la gură aniversarea a 20 de ani a formației de dansuri populare Suhanc (Vlăjgan), care este considerată cea mai originală trupă de acest gen din Ardeal.

Fenomenul Suhanc (Vlăjganul) și Kis Magdolna, cea mai iubită dintre pământenii Țării Călatei (Kalotaszeg)

Sute de copii și tineri maghiari au sărbătorit la Huedin cu sufletul la gură aniversarea a 20 de ani a formației de dansuri populare Suhanc (Vlăjgan), care este considerată cea mai originală trupă de acest gen din Ardeal. 


Casa de cultura din Huedin s-a dovedit mică pentru sutele de oameni ai locului, care vroiau să vadă în viu ”minunea”, adică această formație care a revoluționat în zonă însuși atitudinea tinerilor față de tradițiile folclorice sănătoase. 


Conducătorul grupului, pedagogul Kis Magdolna a fost în această zi cea mai iubită dintre pământeni Țării Călatei (Kalotaszeg) – un pedagog care a sădit scânteia dansului popular în tineri începând din 2011, devenind astfel ”nașa” a 20 (!) de generații de dansatori.


                Kis Magdolna  astăzi cea mai iubită dintre pământenii Țării Călatei (Kalotaszeg)

– Nu este ușor să prezint celor care nu au avut niciodată tangență cu Țara Călatei, ”sistemul de formații” Suhanc. Este vorda deci de un sistem întreg de echipe și grupuri de dans, începând cu clasele pregătitoare până la adulți și veterani. 


Cei mici, adică cei de la clasele 1-4 au chiar înclusă în orar ca materie de sine stătătoare – facultativă – Dansul popular, elevii primind note pe tot ce au învățat din această ”materie”. 


Cei din 5-8 nu mai au în orar această ”materie”, ei reprezintă grupările semiprofesioniste, care, cu timpul, trec la un nivel superior, ajungând dansatori profesioniști. Astfel cei care acum sunt în clasele pregătitoare pot spune adulților de 20-30 ”nenea coleg”, știind că peste ani și ei vor fi ”mari” și vestiți – spune Kis Magdolna.


– Am făcut un calcul: sunt cam 500 de oameni în sală, balcon respectiv holuri. Cum s-a reusțit această performanță de a readuce copii la rădăcinile obiceiurilor locului, în pofida trendurilor puternice ale globalizării?

– În lumea de azi nu poți obliga tinerii să facă ceva, ce nu le place. Nici chiar matematica nu poate fi predată ca o materie neiubită. Tinerii vor viață, vor pragmatism, vor originalitate. Aici în Țara Călatei portul popular nu a dispărut în totalitate de pe ulițele satelor. 


Fetele duminică umblau și umblă nesiliți de nimeni în port popular. Întroducerea dansului popular ca și materie de studiu în ciclul elementar s-a dovedit a fi o inițiativă câștigătoare. 


Copii de acum 20 de ani sunt și acum printre noi, uitându-se la cei care sunt în urma lor: cei din clasele 1,2,3,4... Apoi urmează grupurile semiprofesioniste: 5,,6.7.8... La ”vârf” sunt veteranii – adaugă zâmbind Kis Magdolna.


– Mi-au spus părinții, că această educație aparte pentru obiceiurile vechi a ajuns la nivele incredibile. Este adevărat, că acești tineri – mici și mari – concep ”hainele de oraș” nu ca și haine la modă, adică ținute la patru ace, ci... portul popular?

– Odată am transmis părinților, că ziua cealalaltă să se îmbrace copii mai frumos, că avem ceva vizite. 


M-a sunat un părinte, întrebându-mă, care dintre porturile populare să pregătească? Atunci mi-am dat seama, că pentru copii ”hainele de gală” înseamnă deja... portul popular...

– După 20 de ani de experiență cum vedeți viitorul tradiționalismului în Ardeal?

– Totul depinde de strategiile pedagogice cu care globalismul – mai exact unele curente a acestuia – pot fi neutralizate în așa fel, încât dansurile, obiceiurile, jocurile populare să-și găsescă locul lor într-o societate care este în eternă mișcare.  


O eternă mișcare... ca și dansul popuular, ca fenomen, artă și naturalețe – îmi mai spune Kis Magdolna, elevii săi răpind-o pentru a primi flori, felicitări și iubire.

Printeaza