Printez si imaginile

Tradiție și modernism: ,,Foaia Românească’’ din Ungaria

2018-05-31Din cauza acestui fapt românii rămași pe aceste meleaguri au rămas peste noapte fără presă scrisă în limba maternă, fără nici măcar un contact cu frații de neam ai acestora, rămânând izolați și parcă uitați de conaționalii lor. Bineînțeles că în acea perioada nu doar instituții importante ale culturii românești din regat și-au mutat locația, ci și o mare parte a populației românești din regiuna de est a Ungariei de astăzi au luat calea țării de origine.

Tradiție și modernism: ,,Foaia Românească’’ din Ungaria

Cu mai multe decenii în urmă după al Doilea Război Mondial, în perioada războiului rece dintre marile puteri ale pământului, pe meleagurile Ungariei a existat o comunitate românească numeroasă ce și până în zilele noastre persistă prin păstrarea tradițiilor, limbii și a identității lor. La acea vreme pe teritoriul statului maghiar nu a existat nici măcar un ziar scris în limba română, deoarece după trasarea granițelor în urma tratatului de la Trianon din 20 iunie 1920, majoritatea redacțiilor românești din Regatul Maghiar, auzind vestea că vor rămâne în afara țării mamă(înainte de tratat), au decis să își mute sediile în actuala Românie, de exemplu: în Transilvania. 

Din cauza acestui fapt românii rămași pe aceste meleaguri au rămas peste noapte fără presă scrisă în limba maternă, fără nici măcar un contact cu frații de neam ai acestora, rămânând izolați și parcă uitați de conaționalii lor. Bineînțeles că în acea perioada nu doar instituții importante ale culturii românești din regat și-au mutat locația, ci și o mare parte a populației românești din regiuna de est a Ungariei de astăzi au luat calea țării de origine. 

Fiind complet rămași singuri, fără nici un sprijin financiar sau moral, românii din Ungaria au decis să formeze o redacție a lor din propriile puteri. Ideea a fost formulată pentru prima dată în cancelaria actualului Liceu Românesc ,,Nicolae Bălcescu’’ din Jula, unde un grup de intelectuali și-au propus să înfăptuiască acest vis, fiind totodată o necesitate pentru menținerea și transmiterea tradițiilor, limbii și gândirii de apartentență la patria mamă generațiilor viitoare. La data de 15 ianuarie 1951, care coincide cu ziua de naștere a marelui poet național al României, Mihai Eminescu, a luat ființă revista ,,Libertatea Noastră’’, cu sediul la Jula, si care a apărut sub egida Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria.


În acea perioada UCRU a fost singurul for de reprezentanță românească de pe teritoriul statului maghiar până la sfârșitul secolului XX-lea, când a apărut Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria, iar la început ,,Libertatea Noastră’’ a apărut lunar. Încă din primii ani de activitate sediul redacției românești a fost în centrul românilor din Ungaria, din 1957 la Budapesta, unde cu mult timp în urmă a existat și o vastă comunitate de români(astăzi sunt mai puțini), ulterior la data de 1 iulie 1971 aceasta fiind mutată inapoi în orașul Jula, sediul actual al majoritatea instituțiilor minoritare românești din statul maghiar. Principalele persoane care au scris pentru această publicație au fost intelectualitatea de la acea perioadă. 

Alături de rolul de a transmite cele mai noi vești despre evenimentele din viața comunității românești, aceasta a avut un rol esențial și în formarea diferitelor personalități importante de la acea vreme precum: tânărul poet Lucian Magdu din orașul Bătania. Începând din anul 1957 ziarul își va schimba denumirea în ,,Foaia Noastră’’, și în același timp va deveni bilunar. 

În ciuda evenimentelor din 1956, apariția Foii a fost întreruptă pentru o scurtă perioadă de timp, dar a fost reluată în anul următor(1957). Având în vedere regimul comunist instaurat atunci, deseori citind printre paginile publicației din acea perioadă se regăsesc articole de omagiere sau descriere a progresului partidului comunist maghiar. Din anul 1978 ziarul apare cu o frecvență săptămânală, tineretului fiind dedicat 2 pagini pentru a scrie în acesta. Pe la sfărșitul secolului trecut, în anul 1992 denumirea ziarului a devenit ,,Noi românii din Ungaria’’, ca apoi după o scurtă perioadă de timp să fie modificată în ,,Foaia Românească’’, adică varianta actuală.

,,Foaia Românească’’, astăzi reprezintă unul dintre principalele instituții de menținere și transmitere a caracterului românesc de pe aceste meleaguri ale Ungariei, fiind totodată și un promotor al limbii și presei românești scrise. 

Cu o tradiție de aproape 7 decenii, redacția ,,Foaia Românească’’ reprezintă acel loc de pe malul Crișului unde mereu ești primit cu drag și brațele deschise, unde a vorbi limba română nu este o rușine, mai bine spus o obisnuință, acel loc unde orice idee culturală este sprijinită pe măsura posibilităților, este locul de unde nu poți să pleci fără o carte sau un ziar, și să nu savurezi măcar un pic din istoria românilor din Ungaria. 

De asemenea aici este punctul de întâlnire unde tradiția se îmbină perfect cu modernismul, mereu fiind la curent cu noutățile actuale și învățând de pe urma acestora. 
Nu este o simplă revistă, deoarece aici se pune mai mult preț pe calitate decât pe cantitate, existând aici persoane devotate și dornice de a transmite mereu ceva de valoare, nu și a îndobitoci lumea, fenomen tot mai prezent în lumea noastră. De-a lungul anilor pentru redacție au scris chiar și tineri din comunitate, fiind colaboratori sau corespondenți ai Foii, la un moment dat existând și o revistă separată editată la sediul redacției, și special realizată de tineri pentru comunitate intitulată ,,Păpăruga’’, care din nefericire acum nu mai apare.

Foaia Românească apare cu un tiraj săptămânal de aproximativ 800 de exemplare, dintre acestea majoritatea sunt trimise către abonați, iar restul fiind distribuite pe la instituțiile românești din Ungaria precum: școli, cluburi, autoguvernări, cu scopul de a promova limba română.

Redactorul-șef actual al ,,Foii Românești’’ este Eva Iova Șimon (foto), care îndeplinește această funcție din anul 2000 până în prezent.

       
,,Foaia Românească’’ la momentul actual câștigă finanțări pe bază de proiecte, fiind o instituție parțial finanțată de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni de la București. Majoritatea fondurilor provin de la Guvernul Ungar, pe lângă care se mai poate opta pentru finanțări pe bază de proiecte. În concluzie vă propun ca măcar o dată daca vă duce viața prin orașul Jula, să vizitați cu încredere redacția noastră, nu veți rămâne dezamăgiți, vă pot garanta acest lucru ca și colaborator român din Ungaria.

Alături de acest articol vă adaug și unele date de contact ale redacției:

https://foaiaromaneasca.blogspot.ro/p/contacte.html
https://foaiaromaneasca.blogspot.ro/
https://www.facebook.com/foaiaromaneasca/
https://www.facebook.com/groups/309918029087078/ 

 Printeaza