Printez si imaginile

Pap Csilla: Cercetașii din Gherla – să lași în urma ta o lume un pic mai bună

2017-07-27Lordul Baden Powell a observat, că tinerii nu știu ce să facă cu viața lor, dar știa din experința sa din India, că dacă îi motivezi, și le dai responsabilități, ei pot deveni stăpâni pe situație și pot rezolva cu ușurință sarcinile primite. (...) Cercetașii continuă să fascineze lumea prin stilul lor de viața, demonstrând semenilor lor, că prin practicarea acestui mod de a trăi putem face din această lume un loc mai bun.

Pap Csilla: Cercetașii din Gherla – să lași în urma ta o lume un pic mai bună


Lord Baden Powell, fondatorul celei mai mari mișcări de tineret din lume, a spus să-ți trăiești viața, lăsând în urma ta o lume un pic mai bună, decât ai găsit-o. Acesta este și scopul cercetașilor din întreaga lume, să lase ceva valoros în urma lor, pentru generațiile viitoare.

În zilele trecute am avut ocazia, să-l întâlnesc pe Kasza Tamás, unul din liderii voluntari ai cercetașilor din Gherla, (fostul conducător de echipă și fostul președinte al Uniunii Cercetașilor Maghiari din România) care mi-a povestit despre comunitatea din care face parte.– Care este istoria cercetașilor? Cum a fost înființată grupa 384 Cetz János, din Gherla?

– Pe vremea când era ofițer întors victorios la Londra din asediul din Mafeking (Africa de Sud, Al Doilea Război al Burilor), Lordul Baden Powell a observat, că tinerii nu știu ce să facă cu viața lor, dar știa din experința sa din India, că dacă îi motivezi, și le dai responsabilități, ei pot deveni stăpâni pe situație și pot rezolva cu ușurință sarcinile primite. 

El a organizat o tabără de 10 zile pe o insulă, pentru 21 de băieți, unde a experimentat cercetășia. În Gherla, în anii 1920, sub numele de Congri la fostul Gimnaziu Național Maghiar (actualul Liceu Teoretic ,,Petru Maior,,) a fost înființat un grup de cercetași, condus de profesorii liceului, care a funcționat timp de câțiva ani.


Între anii 1940 și 1944, s-a format grupa 386 Cetz Janos, care a fost condusă de profesorul Gabányi János, dar care a fost desfințată în 1945. În 1992, alături de câțiva prieteni am hotărât să reînființăm grupul de cercetași în orașul nostru. Astfel în toamna anului 1993, am adunat tineri dornici să fie cercetași, iar în 1994, 42 de cercetași au pus jurământul, în biserica Romano-Catolică  îmi explica.


Domnul Kasza Tamás mi-a mai povestit că în sarcina sa ca lider al cercetașilor, cele mai importante obiective sunt educarea tinerilor și îndrumarea lor spre căi prin care să-și cunoască propria personalitate, calitățile și defectele. Cunoașterea acestor aspecte despre propria persoană îi va motiva pe tineri în alegerea celor mai adecvate modele comportamentale. Este important să înțelegem că cercetășia cuprinde un asamblu de aptitudini și comportamente, pe care toată lumea le poate aborda în mod voluntar. – Ce fel de evenimente organizați?

– Organizăm tabere, excursii, în decursul cărora ne strădium să-i îndrumăm și să-i ajutăm pe tinerii cercetași. Pe timpul unui an, ei parcurg un drum lung, plin de probe și provocări învățând lucruri noi. Tabăra de vară, este locul unde educarea tinerilor se îndeplinește, și unde au posibilitatea să pună totul în practică.

Când l-am întrebat, pe Tamás, prin ce se deosebește un cercetaș, de o persoană, care nu a avut niciodată parte de o asemenea experiență, el a răspuns zâmbind. 

– Așa cum spune proverbul ,,Nu haina îl face pe om,, , evident că nu uniforma face din cercetaș un cercetaș, ci modul de a gândi, comportamentul și atitudinea față de lucruri și persoane. Decizia, de a deveni cercetaș, este una personală, determinată de dorința de a face parte din cercetășie, după ce s-a informat în legătură cu regulile și sarcinile organizației și acceptă cele 10 legi și promisiunea cercetașilor.


– Cu ce îi motivați pe tineri, să devină cercetași?

– Faptul că organizația internațională are în momementul de față peste 60 000 000 de membrii activi, și o istorie de succes de peste o 100 de ani, poate fi o motivație foarte bună pentru orice persoană, de a citi și de a se informa despre cercetășie. Tinerilor le place aceasta formă de a trăi, pentru că cercetășia, de-a lungul timpului, s-a transformat într-un stil de viața.

                                                             ***
Cercetașii continuă să fascineze lumea prin stilul lor de viața, demonstrând semenilor lor, că prin practicarea acestui mod de a trăi putem face din această lume un loc mai bun.
Printeaza