Printez si imaginile

Adriana Macsut despre Székely Ervin și ”Carte de bucate și de dragoste”

2019-02-20Acțiunea romanului ,,Cartea de bucate și de dragoste”, se petrece în Oradea, o urbe cu o îndelungată tradiție multiculturală, așa că se dovedește a fi un amalgam cultural și culinar precum și o încântare romantică pentru spirit și simțuri, adică o evadare necesară din tumultul apăsător al vieții cotidiene.

Adriana Macsut despre Székely Ervin și  ”Carte de bucate și de dragoste” 

Născut în 1957, la Salonta, Székely Ervin, a urmat Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai“, din Cluj. . A fost timp de patru ani, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Actualmente e jurnalist la Radio România. Dincolo de cariera politică și jurnalistică, Székely Ervin s-a dovedit a fi și un scriitor talentat și până acum a publicat numeroase cărți. 

Ultima carte se numește Carte de bucate și de dragoste și a ieșit de sub tipar în 2019 la Editura Ratio et Revelatio din Oradea. Cartea pornește de la zicala populară ,,dragostea trece prin stomac” și realizează o îimbinare interesantă și plină de armonie între dragoste, creier și simțuri. Pe pagina sa de facebook, autorul în stil romantic, explică geneza volumului:
          
,,Un ucenic al maestrului bucătar Dobos C. József în 1884 a făcut o greșeală. Din această eroare s-a născut un tort care în scurt timp a devenit celebru în toată Europa. Care a fost greșeala care a dat naștere tortului Doboș, aflați din cartea Carte de bucate și de dragoste. Tot acolo găsiți și rețeta originală a desertului popular.”

Se spune din vremea în care zeii au separat androginul în barbat și femeie, ne căutăm perechea ideală spre a deveni din nou o ființă perfecță de care se tem zeii. Autorul reușește să descrie o femeie care îl face să se simtă bărbat, care nu este chiar Miss Unvers, dar este ursita lui: 

,,... am văzut-o pe ea, am devenit foarte bărbat! [...] O priveam tîmp pe cea care – gîndindu-mă acum – deși era frumușică, nu era chiar Miss Univers! Dar parcă avea semn în frunte că era a mea! O găsisem pe cea pe care o căutam, deși atunci nu știam nici măcar cum o cheamă. Cu toate acestea, eram sigur că ea avea să fie perechea mea!"


Acțiunea romanului ,,Cartea de bucate și de dragoste”, se petrece în Oradea, o urbe cu o îndelungată tradiție multiculturală, așa că se dovedește a fi un amalgam cultural și culinar precum și o încântare romantică pentru spirit și simțuri, adică o evadare necesară din tumultul apăsător al vieții cotidiene. Printeaza