Printez si imaginile

Despre Manea Norman și Vizuina (Odú)

2018-09-19În criticile apărute în Ungaria, Vizuina (tradusă de Koszta Gabriella cu titlul de Odú) este văzută ca și o rescriere/reactualizare a Procesului de Kafka, alții reliefând însă firul literar-politic al romanului (asasinarea profesorului Culianu, discipolul lui Mircea Eliade, prelucrată prin crearea personajelor Dima și Palade) ca și o revelație a genului.

Despre Manea Norman și Vizuina (Odú)

Vizuina lui Norman Manea este un roman intelectual născut pe meleagurile literare dominate de Muntele vrăjit (Thomas Mann) și Procesul (Kafka), având la bază teama și anxietatea imigrantului român ajuns după revoluție în Statele Unite.

Romanul fiind puternic – și voit – intelectualizat, folosind ”prezentul borgezian” ca și o metodă de a adâncii impresiile libertății și a labirintului, are ca un fir firav de acțiune o crimă petrecută imediat după revoluție: asasinarea profesorului Culianu la Chicago (altminteri un asasinat real, neelucidat).

Imigrantul român – cu complexele sale blajine estice – se obișnuiește in eternis, mirându-se de stilul american de viață (cu ”amerizarea”), căutând vrând-nevrând contacte cu atmosfera țării de origine respectiv regiunea estică: șofer rus (sovietic sau ucrainean), foști colegi de breaslă din România;- oameni care au rolul de liant psihologic dintre viața de imigrant și amintirile căminului.

    

Personajele romanului sunt intelectuali imigrați după revoluție, purtând încă povara trecutului, fie vorba de publicații devenite sensibile sau critici aduse puterii. Dialogurile stranii dintre personaje – dialoguri compensatorii , folosirea expresiilor americane (care deseori par haioase pentru estici) și trimiterile spre asasinatul amintit, fac din romanul lui Norman Manea o carte apăsătoare, care marchează cititorul.

În criticile apărute în Ungaria, Vizuina (tradusă de Koszta Gabriella cu titlul de Odú) este văzută ca și o rescriere/reactualizare a Procesului de Kafka, alții reliefând însă firul literar-politic al romanului (asasinarea profesorului Culianu, discipolul lui Mircea Eliade, prelucrată prin crearea personajelor Dima și Palade) ca și o revelație a genului.Printeaza