Printez si imaginile

Biblioteca Româno-Maghiară: Erika Mărginean despre Ady Endre și ”Satul Zenobiei”

2018-06-29Nuvela pentru Ady e doar ”un alt gen de poezie”. Povestirile scurte în care Ady abordează problema femeii, a familei și a dragostei, problema națională, sau întâmplări din Bihorul natal, au un stil aparte, personal.

Biblioteca Româno-Maghiară:Erika Mărginean despre Ady Endre și ”Satul Zenobiei”

Un volum de nuvele jerpelit, semn că a fost de multe ori răsfoit, tradus de Constantin Olariu în 1961 după ediția maghiară intitulată ”Novellák” scoasă de o editură din Tîrgu Mureș în 1957, conține texte semnate de Ady Endre. 

Nuvela pentru Ady e doar ”un alt gen de poezie”. Povestirile scurte în care Ady abordează problema femeii, a familei și a dragostei, problema națională, sau întâmplări din Bihorul natal, au un stil aparte, personal. 

Fraze scurte, clare, scrise în vârtejul luptei politice de fiecare zi, nuvelele lui Ady sunt adevărate documente. Până și cele mai mărunte lucrări scrise din obligații contractuale poartă semnele excepționalului său talent, pentru că Ady nu și-a trădat niciodată ideile și arta.

  

”Satul Zenobiei”, e un sat mărunt de pe Valea Mureșului, unde copiii ”Unguri și români fără osebire, până și în ziua de Sîn Giorgiu” umblă în cizme. O molimă ucigașă într-o primăvară ploioasă n-a ocolit decât frățiorul cel mic al Zenobiei. ”Copiii se prăpădiseră ca muștele”. Frățiorul avea cizmulițe, căci Zenobia i-a trimis niște cizmulițe de la Cluj. Întâmplarea cu molima și cizmulițele lui Zenobia deschiseseră ochii oamenilor. Ei au înțeles că fetele frumoase dacă pleacă la oraș, după ce revin în sat - chiar și doar într-o scurtă vizită le mai aduc oropsiților din sat ”un dram de mângâiere”, sau le trimit cadouri din când în când. 

Fetele spoiau pe neobservate satul de o boierie caraghioasă. Pentru flăcăii resemnați ele erau niște flori de care nu se puteau atinge. ”Era vai și-amar să ceri de nevastă înainte de vreme o asemenea fată”. Fetițele frumoase visau la ziua când vor pleca și ele la oraș, flăcăii mulțumindu-se cu fetele urâte sau așteptând cu răbdare întoarcerea fetelor ”imaculate ca și legendarele vestale”. 

Așa s-a întors Zenobia, matroana satului, care dădea sfaturi tuturor, fiind un model de femeie bună și credincioasă. S-a măritat frumușel, avea o mulțime de nepoți și se bucura de bunăstare. Cea mai frumoasă dintre nepoți era Maria, care într-o zi a anunțat-o pe Zenobia că se mărită! 

Așa ceva nu se putea întâmpla fără să provoace o întreagă răzmeriță în sat. Degeaba au fost rugămințile, amenințările, înfometarea, scrisorile de la fetele din oraș, Maria s-a măritat cu omul iubit. La nunta lor aproape că nu s-a dus nimeni. Cocioaba lor a ars în noaptea nunții. Nici în satul unde s-au mutat nu au scăpat de blestemul satului Zenobiei. Copilul lor a murit pentru că n-a avut cizmulițe, sărăcuțul de el!

Din nuvela ”Casele bogătașului” nu pot să nu vă dau un citat, înainte de încheiere. ”Pretutindeni în lumea asta oamenii bogați se lipesc de cei săraci, pentru că cel mai lesne se pot îmbogăți pe spinarea săracilor. Săracul e timid, răbdător și bun, și n-are curajul să judece în proces cu omul avut, ci mai degrabă își dă bogatului și ultimul bănuț”. Nuvela scrisă în 1910 e de actualitate și în 2018, dovada talentului și universalității lui Ady.
 


Printeaza