Printez si imaginile

Din Cernăuți despre Jókai și fiii omului cu inima de piatră: Baradlay Ödön, Jenő și Richárd

2017-10-01Eu consider că acest roman intră în lista cărților care trebuie să fie citite măcar odată în viață. Iar cei care sunt interesați de istorie și diverse evenimente revoluționare să-l citească de două sau mai multe ori, fiindcă de fiecare dată, citind acest roman, cititorul poate afla ceva nou, interesant și impresionant. Recomand pentru citire în week-end tinerilor din România și Ucraina care până acum n-au auzit despre acest autor și acest roman-istoric.

Din Cernăuți despre Jókai și fiii omului cu inima de piatră: Baradlay Ödön, Jenő și Richárd

La începutul lunii septembrie am avut ocazia să-mi fac cunoștință cu Biblioteca Româno/Maghiară„Corbii Albi” care mi-au înmânat un roman istoric scris de scriitorul maghiar Mór Jókai de Asva cu denumirea „Fiii omului cu inimă de piatră”. 

Sincer să zic, nu am auzit nici despre acest autor maghiar, nici despre acest roman. Faptul că sunt iubitor de romane istorice m-a împins imediat să citesc acest roman. Dar înainte de a răsfoi romanul, ca de obicei, am căutat pe net informație despre acest autor și despre roman. 


După cum am citit pe unele surse, Mór Jókai de Asva (n. 18 februarie 1825, Komárom – d. 5 mai 1904, Budapesta) am înțeles că autorul în special a scris romane istorice și a dedicat întreaga viață cultivării limbii maghiare. De asemenea am aflat că Mor Jokai a participat la Revoluția de la 1848 și a fost considerat un patriot maghiar liber. Toate acestea fapte m-au impresionat și mi-au creat impresia că aceasta personalitate are despre ce scrie și știe cum se scrie. Jokai s-a inspirat din lucrarea istorică Magyarország függetlenségi harcának története (1865) scrisă de episcopul Mihály Horváth.

Deci romanul „Fiii omului cu inimă de piatră” sau în maghiară „A kőszívű ember fiai” este împărțit în două părți cu un total de 50 de capitole nenumerotate dar având titluri. 

Pe primele pagini ai romanului mi-am făcut cunoștință cu nobilul maghiar Kazimir Baradlay care era pe patul de moarte aflându-se la castelul Nemesdomb. Soția s-a Maria, ascultă ultimele dorințe pe care soțul îi cere să fie îndeplinite exact așa cum s-a vorbit. Kazimir fiind un supus loial al regimului habsburgic și un susținător al păstrării vechilor privilegii medievale, s-a purtat până la moarte cu familia sa ca un stăpân cu inimă de piatră. 


Dorința lui Kazimir a fost următoare: după șase săptămâni de doliu soția să se recăsătorească cu administratorul Bence Rideghváry care a fost succesorul său la conducerea comitatului, pentru a păstra intacte interesele familiei. 

Familia Baradlay avea și trei copii pentru care „stăpânul cu inimă de piatră” avea planuri. Astfel fiul cel mai mare ÖdÖn, trebuia să rămână diplomat la Sankt Petersburg, cel mijlociu, Richárd urma să mai rămână o lună ofițer în garda regală, apoi să treacă la cavalerie și mai târziu în statul major, iar cel mic, Jenő, să avanseze ca funcționar superior la curtea din Viena. 

Aceste au fost ultimele dorințe a lui Kazimir Baradlay, care după moartea lui, nu au îndeplinite niciuna, ne cătând la faptul soția a jurat că totul va face întocmai cu a fost vorbit. 

Văduva Baradley își conduce familia conform ideilor sale. În continuare aflăm despre cei trei fii. Ödön, fiul cel mare, preia postul de prefect pe care-l deținuse anterior tatăl său, se căsătorește cu Aranka (cu care va avea doi băieți), Jenő și Richárd se aflau la Viena. Funcționarul Jenő este îndrăgostit de Alfonsine Plankenhorst, o femeie frumoasă, dar rea la suflet dintr-o familie nobilă, iar căpitanul Richard o întâlnește în casa familiei Plankenhorst pe Edit Liedenwall, o rudă săracă de care se îndrăgostește și cu care se logodește. 


Revoluția din martie 1848 produce niște schimbări importante. Ödön este alăturat de forțele revoluționare, și devine comisar șef al guvernului. Revoluția Maghiară este zdrobită de oastea imperială austriacă cu ajutorul armatei ruse. Ödön încearcă să fugă în Anglia, dar este arestat la Gepiu. Richard este condamnat și el la moarte dar urmează să fie eliberat. 

Pe scurt am descris principalele evenimente acestui roman istoric, evenimente care se citesc ușor într-o răsuflare. 

Autorul atât de bine a redat toată atmosfera Revoluției din 1848, încât cititorul se poate imagina și pătrunde în nucleul acestor întâmplări. În curând am aflat că aceste personaje nu sunt figuri istorice reale, dar familia Baradlay este inspirată din viața familiilor Tisza și Beöthy. Personajul Ödön Baradlay are multe asemănări cu politicianul liberal Ödön Beöthy. De asemenea romanul conține și evenimente trăite chiar de autor care a fost implicat în activitatea revoluționară maghiară. 


Eu consider că acest roman intră în lista cărților care trebuie să fie citite măcar odată în viață. Iar cei care sunt interesați de istorie și diverse evenimente revoluționare să-l citească de două sau mai multe ori, fiindcă de fiecare dată, citind acest roman, cititorul poate afla ceva nou, interesant și impresionant. Recomand pentru citire în week-end tinerilor din România și Ucraina care până acum n-au auzit despre acest autor și acest roman-istoric.Printeaza