Primã de 65 000 de forinți pentru mãmicile maghiare din Transilvania
Primã de 65 000 de forinți pentru mãmicile maghiare din Transilvania

Extinderea drepturilor cetãțenești pentru maghiarii din România va cunoaște o etapã importantã din ianuarie 2018, deoarece proaspetele mãmici maghiare vor primi 65 000 de forinți, o primã care pânã acum era disponibilã numai pentru cele cu domiciliul în Ungaria.

Unificarea maghiarilor este una dintre cele mai importante deziderate ale Statului Maghiar din ultima sutã de ani. Redobândirea cetãțeniei maghiare de persoanele care pot dovedi, cã au pãrinți sau bunici nãscuți, respectiv activi pe piața muncii într-o perioadã când Transilvania era administratã de Budapesta, a fãcut furori în rândule maghiarilor aflați pe teritoriul altor state. 

Conform statisticilor oficiale, în Transilvania sunt deja 600 000 de cetãțeni români care au și cetãțenia maghiarã. În viitorul apropiat este așteaptat cetãțeanul maghiar cu numãrul 1 000 000, ca un semn de victorie în acest proiect de unificare a maghiarilor.

Astfel, pe lângã pașaportul maghiar, dreptul la vot și dreptul la acte personale corectate dupã ortografia maghiarã, cei cu cetãțenia maghiarã din România vor fi înglobați cu timpul în sistemul de funcționare al Ungariei.

  
Sumele colosale ce investește Ungaria pentru sprijinirea maghiarilor din România – cum ar fi de exemplu construirea a 28 de grãdinițe în Ardeal, din banii Budapestei –, prevestesc imaginea unei societãții civile maghiare paralele cu cea românã, în care consulatele și celelalte instituții ale statului maghiar din România vor funcționa ca și niște filiale ale administrației din Ungaria.

Cei 65 000 de forinți nu sunt o sumã mare, dar ideea în sine, cã ești considerat important pentru o administrație, are un rol simbolic și motivant.

Trãind într-o perioadã când fondurile nerambursabile oferite de administrația românã au ajuns într-o stare de birocratizare fãrã precedent, societatea civilã maghiarã din România – și nu numai –, încep sã depunã proiecte în Budapesta, unde sistemul acestor fonduri este semiautomatizat, și candidații sunt respectați de funcționari.

Conform unor surse, din anul 2019 vor începe sã fie valabile și celelalte drepturi de care se bucurã mãmicile din Ungaria, care primesc un ajutor material consistent de partea statului ungar.
Iatã, maghiarii din Transilvania – lãsați de izbeliște de București – se apropie tot mai mult de administrația maghiarã, care ia în serios rolul sãu de protector al cetãțenilor sãi.