Povestea de viațã a unui moț din munte
Povestea de viațã a unui moț din munte

Avram Gheorghe are 63 de ani și vine din comuna Poiana-Vadului, județul Alba. Este un comerciant de lemn. Practicã aceastã meserie de la vârsta de 12 ani, meserie dusã mai departe de la tatã la fiu, însã cel mai mult a învãțat de la bunic – mãrturisește el.

„Am moștenit aceastã meserie, practic ea m-a ales pe mine. Noi lucrãm în aceastã meserie din timpuri vechi, de la strãmoși, pânã acum. Suntem moții din munți.”

Vine în Cluj doar cu produsele lucrate, le aduce cu autobuzul. Acasã le prelucreazã iarna, în ianuarie și
februarie, apoi le aduce pentru vânzare în Cluj. Avram Gheorghe vinde și face de toate: cozi de coasã, de lopatã, de secure, sucitoare, mojere, greble, butoiașe, linguri, cuțite de vinete, funduri pentru tocat, cepuri (canale) pentru butoaie și încã multe alte articole din lemn. Iar articolele sunt fãcute din acãți, frasin, târș.

Domnul Gheorghe vinde aici de 45 de ani „de când era piața în fațã la Republica, piața Mihai Viteazul”.

Ei sunt ultimii care mai practicã aceastã meserie: „supraviețuim ca rândunica, copii noștri au plecat în strãinãtate, la muncã, iar nouã ne este foarte greu sã câștigãm un ban.”

Copii plecați mai vin acasã doar sã ajute la adunarea recoltei, dupã aceea pleacã înapoi. Dupã spusele lui nu crede cã va mai prospera sau chiar va mai merge mult aceastã afacere, el crede cã în 2-3, maximum 4 ani nu vor mai putea vinde produsele. Dupã spusele lui, moților din munte le-a mers foarte bine pânã în anii ’70, au avut gospodãrie, au prelucrat lemnul, au putut sã trãiascã în condiții decente, însã de atunci din greu în mai greu au ajuns.

Niciodatã nu și-au închipuit cum copiii lor, nepoții și strãnepoții vor fi aproape nevoiți sã plece ca sã îi ajute pe pãrinții și bunicii rãmași acasã, și cã familiile se despart ca sã fie uniți.

Avram Gheorghe a istorisit o întâmplare adevãratã, care face parte din istoria noastrã, din realitatea cotidianã, o fãrâmã din povestea unui popor. Am vãzut o familie de moți care își câștigã pâinea cu muncã cinstitã și adevãratã.

El poate sã fie un exemplu pentru fiecare dintre noi prin atitudinea fațã de meserie.