Placã memorialã pentru ”camioanele marii unirii” la Budapesta

Placã memorialã pentru ”camioanele marii unirii” la Budapesta

O plãcuțã memorialã dedicatã generalului american Harry Hill Bandholtz, care a împiedicat în 1919 transportul în România a comorilor aflate la Muzeul Național al Ungariei, a fost dezvelitã în Budapesta.În
calitate de comandant al misiunii americane, Harry Hill 
Bandholtz și-a îndeplinit, în mod excepțional atribuțiile în Budapesta, într-o perioadã grea, a remarcat, în discursul sãu, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Ungaria.

David
B. Cornstein a adãugat: istoria însã nu este doar ca sã ne amintim, ci sã și învãțãm din ea. Primul Rãzboi Mondial a fost urmat de a doua conflagrație, apoi de domnia comunismului în partea 
esticã a Europei, pânã la cãderea Zidului Berlinului, în urmã cu 30 de ani. La puțin timp dupã aceea Ungaria a aderat la NATO, unde acum maghiari, germani, români și americani lucreazã împreunã, ca
aliați, a spus David B. Cornstein.

Orsolya
Pacsay-Tomassich, secretar de stat în Ministerul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior a aminti cã existã deja o statuie a lui Harry Hill Bandholtz în Piața Libertãții din Budapesta. Cu ocazia centenarului acțiunilor eroice ale generalui este important de subliniat cã generalul este trecut în filele istoriei maghiare, a remarcat oficialul guvernamental.

”I simply carried out the instructions of my government, as I understood them, as an officer and a gentleman of the United States Army.


Relația
dintre Ungaria și SUA nu a fost niciodatã atât de bunã, de la schimbarea de regim, cum este acum, de la depunerea jurãmântului de cãtre președintele Donald Trump, a subliniat Orsolya Pacsay-Tomassich, adãugând: “inamicii noștri de acum o sutã de ani s-au transformat în aliați, cu care lucrãm împreunã pentru a construi o Europã Centralã puternicã”.

Benedek
Varga, directorul general al MNM a amintit: pe 5 octombrie 1919, Muzeul Național al Ungariei a traversat cele mai periculoase momente ale sale, deoarece în fața clãdirii au apãrut camioanele armatei române, pentru a transporta o mare parte a colecției.

Cu
sprijinul sãu, însã, Harry Hill Bandholtz a salvat muzeul, unde amintirea sa va fi pãstratã pentru totdeauna, a spus Varga.

Suvenirurile
care se leagã de figura generalului Bandholtz vor fi expuse, pânã duminicã, în rotonda Muzeului Național.