Piatra Secuiului – dublă identitate, maghiaro-română

Piatra Secuiului – dublă identitate, maghiaro-română

Lupta de după 1989 pentru ocuparea simbolică a spaţiului prin clădiri, inscripţii, steaguri, chiar şi morminte este dusă de români şi maghiari în Transilvania. Ultimul exemplu: Piatra Secuiului.

Acest masiv calcaros nu a scăpat, nici el, de această luptă simbolică. Aici am ajuns la faza pe vopsea. Localitatea Rimetea, unde, din mai până în septembrie, soarele răsare de două ori, este dominată de acest masiv muntos, este, fără doar şi poate, un loc unde reabilitarea clădirilor, făcută cu mult profesionalism, atrage turişti din toată lumea. Poate şi acest fapt explică continua preocupare a unora de a vopsi în albastru-galben-roşu, respectiv roşu-alb-verde doi piloni din beton.

Să ne oprim, totuşi, un minut: recent pe acel loc era numai un singur pilon din beton, care era vopsit când în culorile naţionale româneşti, când în cele ale maghiarilor. Un joc copilăresc care arată, încă o dată, nivelul la care se află relaţiile interetnice în Transilvania la peste 2000 de ani după Hristos.

Acum, problema s-a rezolvat. Oarecum.

Au apărut doi piloni, fiecare este „decorat” de cele două culori naţionale.

Sper ca aşa lupta pentru ocuparea simbolică a spaţiului de pe vârf să ia sfârşit. Transilvania este, în definitiv, a noastră: şi a maghiarilor şi a românilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.