Petry se întoarce și la Cluj-Kolozsvár
Petry se întoarce și la Cluj-Kolozsvár

Lanțul de magazine-carmangerii Petry are o tradiție de 137 de ani. Fondatorul Petry Zsigmond a înființat fabrica și primul magazin în anul 1879 la Târgu Mureș (Marosvásárhely), oraș în care familia sa avea deja un renume în branșã. Erau cunoscuți și în împrejurimi, astfel cã materia primã – carnea, provenea de la animalele gospodarilor din jurul acestui oraș.

Cu timpul, magazinul – marca – Petry a devenit arhicunoscut în întreg Ardealul, prosperând pânã în anul 1947. În acea vreme, exista un magazin și în Cluj-Kolozsvár, pe strada Tipografiei, închis dupã instaurarea comunismului, din motivele binecunoscute.

Dupã revoluție, nepotul lui Zsigmond Petry, Zalán Endre și-a luat inima în dinți și la 12 noiembrie 1990, a redeschis magazinele și fabrica Petry. Cu trecerea timpului, firma reînființatã a recuperat intervalul 1947 – 1990.

Visul reîntoarcerii a devenit realitate spectaculoasã. Fostele reclame și articole din vechile ziare au fost reactualizate, devenind decoruri sau materiale publicitare. Au apãrut iarãși celebrele blazoane Petry…

Cel din centrul Clujului este chiar impunãtor, un îndemn parcã la o cãlãtorie în timp…

În zilele noastre, în Ardeal, existã 23 de magazine-carmangerii, din care douã se aflã în Cluj-Kolozsvár, sub patronajul lui Varga Pál Petry Júlia, fiica lui Petry Zalán-Endre. Unul pe strada Ploiești numãrul 4-5 și celãlalt, magazinul central pe B-dul Eroilor (Deák Ferenc utca) numãrul 1.

Principiul familiei și al firmei este cã mezelurile se pot fabrica doar din carne foarte proaspãtã. De la bun început, familia Petry deținea o carte de bucate de aproximativ 140 de ani vechime, din care se informau adesea. De-a lungul anilor au pãstrat numeroase rețete tradiționale. Au fost desigur și mici mici modificãri – adaptãri la secolul 21 –, de exemplu celebrul Salam Petry era fãcut cândva cu ardei iute, dar ulterior s-a modificat rețeta, schimbându-se anumite ingrediente, salamul dobândind calitãți suplimentare. Noul Salam Petry cu piper nu este atât de iute ca „strãmoșul”, însã și-a pãstrat gustul tradițional.

                                                                                      ***
                                                                                
– De parcã totul lucește pe aici. E o atmosferã de curãțenie ieșitã din comun sau doar mie mi pare? și oare se datoreazã „bãtrânului Petry” ce privește sever din fotografia de epocã de pe perete?

– Da, așa este. La noi curãțenia este lege sfântã; ținem mezelurile foarte curate. Utilizând conservanți naturali, timpul de valabilitate al produselor noastre originale este mai redus, dar acestea nu sunt nocive organismului. Noi credem în exigența clientului de a alege mâncarea cea mai naturalã pentru familia sa – ne-a declarat Dósa Irén, responsabil al unitãții Petry de pe B-dul Eroilor.

Acum trei luni, la Târgu Mureș, s-a deschis Atelierul de Prezentare și Muzeul Petry. În cadrul acestui Atelier, în momentul în care clientul face o comandã, mâncarea este preparatã pe loc, în modul specific, sub privirile sale.

– Observ cã vã adresați clienților și în limba maghiarã. De ce simțiți nevoia sã procedați astfel?

– Pentru cã sunt numeroși clienți care se simt mai confortabil când aud limba lor maternã. Avem colegi români și maghiari. Colegii români încep sã cunoascã limba maghiarã cu scopul de a colabora mai ușor cu clienții. Este vorba de o multiculturalitate fireascã – spune Dósa Irén, responsabila unitãții Petry de pe Strada Eroilor.

– Prin cunoștințe am aflat de „Petry” dar nu-mi pare rãu cã m-am angajat aici, fiindcã e un colectiv de tineri și e foarte dinamic. Relația e bunã între colegi. Am șansa de a colabora cu mulți clienți și învãț mult în domeniul gastronomic – declarã Drînda Lavinia, vânzãtoare în magazinul Petry din Cluj.
 

Clientul care cumpãrã din magazinul Petry este primit ca acasã. Firma considerã clienții nu simpli cumpãrãtori ci un fel de membrii ai marii familii Petry. Acest aspect familial – la propriu și la figurat –, poate fi considerat, alãturi de rețetele de 140 de ani, marca familiei, care iatã, a avut puterea sã se întoarcã. Ca sã aibã din nou blazon în Cluj-Kolozsvár.