Pași dinspre Cluj spre umanismul mondial
Pași dinspre Cluj spre umanismul mondial

Trãim într-o lume a schimbãrilor, o lume care pare cã încet încet renunțã la vechile valori, încercând sã se adapteze la un prezent bizar, care nu înceteazã sã ne surprindã uneori chiar și în cele mai neplãcute feluri. În acest amalgam de întâmplãri care ne sar în ochi la fiecare colț: în ziare, la televizor, pe internet, e ușor sã ne pierdem și sã uitãm de acele adevãruri eterne, acele principii care pânã la urmã ne ridicã deasupra celorlalte vietãți, oferind acestei lumi un caracter frumos, nobil și în esențã, uman.

În acest context a fost organizatã, într-o manierã tinereascã și benevolentã, o searã de jocuri a cãrei scop principal a fost sã ne ajute sã ne reamintim acele valori umaniste care pânã la urmã stau la baza societãții în care trãim. Asociația Umanistã Românã, având intenția de a educa prin joc, i-a invitat pe toți doritorii sã se destindã într-un mediu primitor și cãlduros și, punând la dispoziție o lungã listã de jocuri distractive, sã dea startul la discuții de ordin social și filosofic, toate purtate într-o manierã amicalã și jovialã.

Timea Jarcã, gazda evenimentului, m-a primit cu brațele deschise și mi-a explicat faptul cã fundamentul care se ascunde în spatele acestui eveniment se bazeazã pe principiile propuse prin „Declarația de la Amsterdam”, care întruchipeazã declarația oficialã pentru umanismul mondial. Astfel, am aflat de importanța pe care aceștia o dau eticii și rațiunii, democrației și luptei pentru drepturile omului și, totodatã, libertãții și responsabilitãții sociale. Ea mi-a exprimat și dorința asociației de a da naștere unei comunitãți umaniste în România, prin intermediul cãrei sã rãspândeascã aceste idei și, prin urmare, sã educe.

Punând accent pe importanța cãutarii adevãrului și a moralitãții și susținând interesele umane, umanismul oferã o viziune optimistã asupra lumii, încercând din rãsputeri sã deschidã ochii fiecãruia în parte și sã dea astfel naștere unei comunitãți pașnice și tolerante, sufletiste și empatice. Eu cred cã e de mare importanțã sã nu lãsãm niciodatã uitãrii aceste aspecte vitale, rãtãcindu-ne printre tot felul de elemente efemere și superficiale și, dând dovadã de un caracter puternic, o minte luminatã și un suflet frumos, sã luptãm împotriva acestora, contribuind astfel la crearea unei lumi mai bune.

    

Tocmai de aceea vã invit sã urmãriți pagina oficialã „Asociația Umanistã Românã”, permițându-le astfel sã vã ținã la curent atât cu diferite noutãți de ordin social și politic din jurul lumii, cât și cu diferitele evenimente organizate de ei, formând astfel o echipã care va contribui la construirea unei zile de mâine mai bune. Împreunã suntem mai puternici.