Pas spre calitate europeană – profesorii maghiari s-au obișnuit cu catedrele din studiouri

Pas spre calitate europeană – profesorii maghiari  s-au obișnuit cu catedrele din studiouri

Trecerea temporară de la predarea clasică în clase la învățământul online prin colaborarea cu Departamentele Minorităților din cadrul Televiziunii Române a părut la primele apariții o nucă prea tare pentru o societatea pedagogică maghiară din România.

Explicația este simplă: cadrele didactice care urmau să prezintă orele în 24 de minute în fața camerelor de luat vederi, în lumina reflectoarelor, înarmate cu un laptop și o lavalieră, trebuiau să adune toate cunoștințele lor legate de televiziune și studio, adaptându-se din mers stresului caracteristic înregistrărilor, riscând adesea să se dea în vileag, necunoscând bazele comunicației prin ecran.

După primele zile grele, cu întârzieri, incompatibilități dintre aparatele IT aduse de profesori și cele ale emisiei, greșeli de prezentare, grafice și materiale didactice care o luau razna în cele mai neplăcute momente, creând o atmosferă stresantă necunoscută încă pentru profesorii obișnuiți cu creta și tabla din clasă.

Desele mese rotunde organizate ad hoc de redactori pentru dascălii care intrau în studioul scăldat de luminile reflectoarelor,  empatia, voința de colaborare și responsabilitatea colectivă iată a format din profesorii cu emoții și complexe o echipă de temut – un grup de dascăli căliți de reflectoare, obișnuiți deja cu operatori, luminiști, sunetiști, microfoane, ceasuri și secunde.

Profesorii maghiari intră deja în studio ca și dascăli moderni, ca și prietenii și partenerii mass mediei,   înțelegând în profunzimea ei importanța comunicației on line, adesea formulând chiar idei legate de modernizarea învățământului maghiar din România, prin introducerea tot mai frecventă a variantelor oferite de revoluția continuă a comunicării.

”Sala profesorală” amenajată ad hoc în holul TVR Cluj – loc de odihnă și pregătire pentru profesorii care ”intră la oră” –  a devenit un colț emblematic al acestui proiect de predare online al sfârșitului de an școlar 2019/2020…

Învățământul maghiar din România își arată din nou clasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.