”Părțile bune” ale pandemiei – revenirea la dialogului româno-maghiar real

”Părțile bune” ale pandemiei – revenirea la dialogului româno-maghiar real

Nu exista pe lumea asta vre-un fenomen considerat negativ, care să nu aibă și părțile sale bune, fie aceste lucruri bune cât de mici sau aproape neobservabile.

Așa este și cu pandemia actuală, care obligă milioane de oameni să-și schimbe modul de viață.

Oamenii stau ACASĂ și sunt nevoiți să-și reevalueze concepția legată de cămin,  familie, timp, comunicație, mass media, balcoane și relații umane.

A reapărut ordinea, atenția (stima) pentru  legi. Oamenii au devenit mai responsabili, mulți descoperând cu această ocazie însuși sentimentul civic.

Un fenomen pozitiv – readus în viața cotidiană de timpul liber în exces în fața calculatorului – este și reapariția dialogului serios, de calitate,  despre problemele minorităților reale (care nu se consideră asimilate), despre Legea Minorităților.

Cu alte cuvinte: revenirea la dialogul consistent româno-maghiar.

Era timpul, deoarece dialogul româno-maghiar s-a deviat în ultimii ani spre discuții amiabile, pline de curtoazie, trimiteri dese la bucuria omului simplu de a avea vecini de altă etnie – uitând pas cu pas de problemele esențiale ale minorităților: școli, dreptul de folosire a simbolurilor naționale, înscripții bilingve, limba maternă în administrație, universitate, autoadministrare.

Avem timp să vorbim despre aceste lucruri – să profităm de atmosfera pro-comunicațională ale acestei perioade.

Leave a Reply

Your email address will not be published.