Pãcat sã strici prunele pentru țuicã, dacã poți face și magiun din ele

Pãcat sã strici prunele pentru țuicã, dacã poți face și magiun din ele
“Pãcat sã strici prunele pentru țuicã, dacã poți face și magiun” 
 
Asociația Slow Food Turda alãturi de Studcoop sunt organizații nonguvernamentale care au ca scop diminuarea efectelor fenomenelor fast food, luptând cu cinste și cu lingura în mânã pentru promovarea alimentației sãnãtoase în rândul copiilor.
 
Pozsonyi Márta, lidera asociației nu are de ce sã se plângã, când este întrebatã de reușite, deoarece arãtând în jur poate oricând prezenta o micã armatã de tineri, care învațã sã gãteascã, folosind materiale prime simple de la țarã sau grãdinã micã, obișnuindu-se încetul cu încetul cu gãtitul, prãjitul și prepararea desertelor.
 
Asociația a organizat a 7-a oarã tabãra de gãtit pentru elevi, care a ajuns deja vestitã și peste hotare, inițiativa ”slow food” fiind un domeniu relativ nou, cu rezultate slabe in Occident, însã în Ardeal, iatã, a prins rãdãcini, ba mai mult, a ajuns ”cool” în rândul elevilor.
Tabãra este organizatã într-o comunã maghiarã din județul Cluj, Várfalva (Moldovenești), având un program original, ziua începând cu gimnasticã, apoi adunarea fructelor din livadã (prune, caise) – și pregãtirea acestora pentru compot sau dulceațã –, urmatã de pregãtirea pentru gãtitul de prânz: bãieții carã apã și scot cartofii din pãmânt, fetele curãțã și într-o veselie caracteristicã tinerilor, concureazã cu bãieții la pisat și fãcut gomboț. 
 
Socializarea are un început promițãtor, formându-se perechi, prietenii în formare, care se manifestã mai ales în echipe de gãtit sau spãlat vase.
 
În timpul vizitei Corbilor Albi tabãra era la adunat de prune, mici echipe fiind însã la masa de lemn din aer liber, pregãtind cartofii respectiv ”apa cu lãmâie și mentã”, care se bea în cantitãți mari de tineri, luând locul cu succes sucurilor colorate carbogazoase.
 
La un scurt examen copii au spovedit, cã stau la începutul aventurii cu gãtitul, dar deja pot face acasã pentru pãrinți ochiuri, gomboț cu prune, paste cu sos de roșii.
 
 
Referenul principal de presã a taberei este Timi, elevã la Liceul Teoretic ”Jósika Miklós” din Turda, care dã interviuri perfecte presei – deși are numai 15 ani – tinerețea sa fiind trãdatã doar de ”scãpãri” de genul ”e pãcat sã strici prunele pentru țuicã, dacã poți face și magiun din ele”.
 
                                   ***
Corbii Albi au premiat liderul asociației Pozsonyi Márta precum ”voluntara șefã” Timi (referentul de presã) cu o sacoșã cu valoare de identificare în evenimentele legate de membrii Corbilor Albi în lumea toatã, precum 500 de lei.