Orizonturi de contrast
Orizonturi de contrast

O zi ploioasã de primãvarã are multe de oferit celor care știu unde sã caute. Clujul, un centru al culturii care dãruiește la fiecare colț posibilitãți pentru cei care doresc sã își încânte simțurile, a gãzduit în aceste zile la „Centrul de Culturã Urbanã Casino”, o expoziție de picturã curpinzând lucrãrile a patru artiști plastici, remarcabilã prin armonia pe care o emanã.

Maria Andreiu, Mihaela Barbos, Margareta Pentelescu și Tudor I. Schimbischi și-au strâns laolaltã lucrãrile și au oferit publicului șansa unei cãlãtorii care ne poartã prin diferite zone ale unui univers artistic colorat și bogat în experiențe de naturã vizualã.

Artiștii, comparați de prof. Margareta-Maria Catrinu cu cei patru evangheliști din pictura lui Albrecht Dürer, au împãrțit încãperea, și, alegându-și fiecare un spațiu personal de desfãșurare, au împodobit-o cu felurite lucrãri artistice.

Aceastã organizare oferã o plãcutã senzație de echilibru, lãsând impresia unei transportãri ușoare prin patru lumi diferite, cuprinse într-un mare întreg: cel al frumosului artistic.

De la diferite peisaje, atât din naturã cât și din mediul rural sau citadin, la naturã staticã și portret, toate se regãsesc aici, îmbinându-se și oferind o varietate care m-a încântat și m-a frapat totodatã.

Am resimțit diferitele temperamente artistice, remarcând unicitatea fiecãrui creator în parte și, ascultând ulterior prezentarea susținutã de prof. Margareta-Maria Catrinu, artist plastic și de Sabin Mircea Rus – președintele Asociației Artiștilor Plastici Cluj – , am reușit sã cuprind în cuvinte ceea ce sufletul meu percepuse de la început.

Maria Andreiu lasã impresia unei tendințe spre abstractizare, dorind sã cuprindã parcã în lucrãrile sale, într-o manierã raționalã, veșnicia.
                        

Mihaela Barbos conferã o impresie de dinamism lucrãrilor, sugerând schimbarea și sentimentul poftei de viațã.

În picturile Margaretei Pentelescu am remarcat maniera delicatã în stilul de creație, o parte dintre ele având o încãrcãturã emoționalã profundã, fiind parcã impregnate de elemente spirituale ascunse ochiului, însã evidente pentru sufletul care se aflã în cãutarea lor.
                                           

Tudor Schimbischi mi-a lãsat impresia unor influențe impresioniste datoritã felului în care conferã o anumitã luminozitate lucrãrilor și a manierei expresive de contrastare a acestora.

În pofida acestor diferențe în stilul creaționist și a unicitãții fiecãruia în parte, expozița reușește sã pãstreze un fir central pe care se desfãșoarã toate cele patru elanuri artistice într-o manierã armonioasã și atât de plãcutã privirii.

Vã invit însã sã vã convingeți singuri, expoziția fiind deschisã pânã pe data de 31 martie, și sã lãsați pentru un scurt timp în urma voastrã viața de zi cu zi, bucurându-vã de numeroasele picturi care vã vor purta prin diferite colțuri ale minunatului spațiu transilvãnean.