Opus nigrum: Renașterea și Reforma – ungurii din orizontul Margueritei Yourcenar

Opus nigrum:  Renașterea și Reforma – ungurii din orizontul Margueritei Yourcenar

Romanul de referință cu titlul de Piatra filozofică a Margueritei Yourcenar (în varianta maghiară, franceză și engleză titlul pare mai sugestiv: Opus nigrum. L’Œuvre au noir respectiv The Abyss) te duce fără să vrei în acele vremuri sângeroase ale Europei, când setea pentru știință devenea o adevărată molimă frumoasă a omenirii – o boală care te putea infecta, ucide sau să te ducă  pe culmile personale ale catharsisului.

Renașterea și Reforma… – un pat matrimonial fecund al Margueritei Yourcenar.

Cititorul maghiar încalecă cartea cu multe gânduri trimise spre Ungaria Istorică, amintindu-și de acele personaje eminente uitate ale orașelor Oradea, Buda sau Esztergom  fără de  care Columb sau Magellan găseau mult mai greu ceea ce căutau.

Firește și Marguerite Yourcenar știa de Observatorul Astronomic din Oradea fondat de (arhi)episcopul Vitéz János (un cleric care a sponsorizat una din cele mai importante științe ale tuturor timpurilor: astronomia), deoarece în romanul amintit se fac trimiteri spre Buda, mai ales la un anumit episcop anonim important.

Nu există dovezi, dar acest episcop anonim din Buda,  pare a fi însuși (arhi)episcopul Vitéz János, căruia cei mai străluciți astronomi ai secolului al 15-lea, Georg Peurbach și Regiomontanus i-au dăruit în semn de recunoștință un tabel astronomic – multifuncțional, cum am spune azi –, care recapitula-prevestea mișcările cerești, considerând ”centrul lumii” orașul Várad (Oradea), prin care trecea datorită astronomilor amintiți meridianul zero al lumii…

Operele acestor astronomi sponsorizați de regatul respectiv clerusul din Ungaria – Georg Peurbach și Regiomontanus -, au fost folosite de Columb și Magellan în călătoriile lor, aceștia descoperând ”lumi noi” calculând poziția geografică a acestora conform meridianului zero din acele vremuri, adică Várad (Oradea).

Da, așa este. 200 de ani (1464-1667) lumea calcula distanțele pe Terra conform „Tabula Varadiensis”… Acum așa am spune, ca să înțeleagă toată lumea: astronomie aplicată sau ”hărți de navigație nocturnă”…

Altminteri în romanul Margueritei Yourcenar apar multe personaje secundare (de fundal) de naționalitate maghiară: însuși unul dintre personajele importante ale romanului, Bernard Rottmann este ucis în timpul luptelor ”comunei de la Münster” de un soldat ungur…

Renașterea și Reforma… – un pat matrimonial fecund al Margueritei Yourcenar.

Acest interes al Margueritei Yourcenar pentru universul cultural-științific maghiar – cel puțin în acest roman – se poate explica și prin prezența principelui Transilvaniei, Bocskai István pe Monumentul Internațional al Reformei din Geneva, alături de alți reprezentanți de seamă ai protestantismului calvinist.

Oricum, interesul autoarei pentru Sfânta Elisabeta a Ungariei și Báthory Erzsébet a Transilvaniei – este mai mult decât interesant.

Leave a Reply

Your email address will not be published.