ONU trimite raportor special în România pentru a se informa la fața locului despre respectarea drepturilor minoritãților
ONU trimite raportor special în România pentru a se informa la fața locului despre respectarea drepturilor minoritãților

Ca urmare a creșterii numãrului problemelor legate de nerespectare drepturilor maghiarilor din România, la invitația FUEN (Federal Union of European Nationalities) și a Uniunii Asociațiilor Civile Maghiare din Ardeal a (MACISZESZ) a sosit într-o vizitã de informare de 3 zile în Transilvania raportorul special al Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru minoritãți, specialistul canadiano-australian, Fernand de Varennes.

Sociolingvistul Csernicskó István (Transcarpatia); Fernand de Varennesraportorul special al Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru minoritãți; Hegedüs Csilla vicepreședinta UDMR; Vincze Lóránt, președintele Uniunii Federative a Naționalitãților Europene (FUEN); Menyhárt József (președintele Partidului Comunitãții Maghiare din Slovacia, MKP).Foto:Corbii Albi.

Deși informarea pe teren (la fața locului) în sine nu este o premierã absolutã, totuși prezența unui funcționar de acest nivel înalt într-o țarã democraticã este de reținut.
Informarea generalã s-a desfãșurat în sala festivã a Universitãții Sapienția, unde raportorul special ONU i-a ascultat pe rând reprezentanții oficiali ai maghiarilor din Slovacia, Transcarpatia (Ucraina), Serbia și România.


Problemele din Slovacia prezentate de Menyhárt József (președintele Partidului Comunitãții Maghiare din Slovacia, MKP) se refera mai ales la îngrãdirea dreptului de a folosi limba maternã în administrație. Reprezentantul maghiarilor din Slovacia exemplificând situația prin cazul înscripționãrii bilingve ale unor indicatori rutieri de cãtre sfera civilã (pe baza Cartei Limbilor Regionale și Minoritare), ”caz” care în câteva ore a primit o valențã politicã, ba mai mult, a fost considerat ca și un atentat împotriva siguranței statului.
Despre problemele maghiarilor din Transcarpatia (Ucraina) a vorbit sociolingvistul Csernicskó István, care a precizat, cã naționalismul în creștere din Uctaina vizeazã mai ales minoritatea uriașã rusã, dar din aceastã luptã oarbã primesc lovituri puternice și maghiarii minoritari.

       

Problemele maghiarilor din România a fost recapitulatã de vicepreședinta UDMR, Hegedüs Csilla, care a enumerat cazurile bãtãtoare la ochi pe aceastã temã, cum ar fi obstrucționarea înființãrii școlilor în limba maghiarã la Oradea și Târgu Mureș, tendințele de minimalizare ale secției maghiare de la UMF Tîrgu Mureș, umilirea copiilor maghiari la spitale pentru simplul fapt cã nu vorbesc bine limba românã, (re)naționalizarea proprietãților comunitãții maghiare luate abuziv de comuniști (colegiul Székely Mikó din Sfântu Gheorghe, Batthyaneum din Alba Iulia, etc).

Raportorul special al ONU, Fernand de Varennes nu și-a exprimat pãrerea despre cele auzite, subliniind caracterul de informare la fața locului a vizitei sale. Singurele gesturi vizibile au fost notãrile dese când era vorba de interzicerea înființãrii școlilor în limba maghiarã și nerespectarea bilingvizãrii administrative în pofida legii 20% sau a Cartei Limbilor Regionale și Minoritare ratificate de România.