Olimpiada liceenilor maghiari – de pe banca antrenorilor
Olimpiada liceenilor maghiari – de pe banca antrenorilor

Se vorbește foarte puțin despre antrenorii echipelor sportive deși ei cu sufletul la gurã urmãresc toate meciurile echipelor. Trãiesc și retrãiesc clipele de antrenament, încercând sã dea sfatul corect la momentul potrivit. Probabil ei au emoțiile cele mai mari la meciuri…

Tõkés-Szondi Edith, (foto dreapta) profesoara de educație fizicã și sport a Liceului Teoretic Apáczai Csere János din Cluj–Napoca a subliniat importanța faptului de a educa elevii cãtre un mod de viațã sãnãtos. Adolescenții pot sã practice în mod conștient sportul care le place, iar în urma acestor evenimente au șansa sã vadã ce înseamnã sã dezvolte deja pe un alt nivel pasiunea lor. Totodatã se împrietenesc cu alți liceeni, creeazã și dezvoltã noi prietenii, într-un cuvânt: socializeazã.

Faptul cã anul trecut la aceastã olimpiadã au fost înscriși 400 de elevi, iar anul acesta 650, denotã un nivel de dezvoltare bun, însã și performanța elevilor a evoluat, deci putem afirma bucuroși cã aceastã Olimpiadã sportivã este în creștere cantitativã și calitativã. De exemplu Liceul Teoretic Apáczai Csere János organizeazã concursurile de Atletism, unde au fost înscriși 90 de elevi.

Pályi-Kis Sándor (foto stânga) profesorul de educație fizicã din Liceului Teoretic Apáczai Csere János din Cluj–Napoca a încurajat echipa în fiecare moment al jocului de handbal masculin. S-a vãzut devotamentul lui fațã de acest sport la fiecare gest și indicație. Tot meciul l-a simțit ca și o întrecere, unde și el are un post în echipã.

Szabó Elõd (foto dreapta), profesorul de educație fizicã din Liceul Teoretic Márton Áron, Miercurea Ciuc ne-a istorisit câte metode de antrenament aveau elevii lui, cum se antrenau pentru acest eveniment. La începuturile meciurilor antrenorul a trimis echipa pe teren la o încãlzire spectaculoasã, fetele aruncând cu mingea cu mare forțã la poartã, intiminând astfel discret adversarele.
 
Soós Zsigmond (foto stânga), profesorul de educație fizicã din Grupul școlar Domokos Kázmér din Sovata ne-a mãrturisit cã avea pe sãptãmânã câte douã antrenamente cu echipa fetelor și a încercat sã încurajeze elevele. Era convins, cã cele douã antrenamente sãptãmânale își vor face efectul pe parcursul meciurilor.

Tódor Attila (foto dreapta jos), profesorul de educație fizicã a venit cu “trupele” lui din Crasna, reprezentând Liceul Tehnologic Cserey-Goga. În aceastã echipã a jucat și Sütõ Johanna și Szabó Imola, care ne-au mãrturisit cã acest joc de handbal cu echipa din Grupul școlar Domokos Kázmér din Sovata a fost unul foarte greu, însã se bucurã pentru faptul cã au câștigat, deoarece ei știu foarte bine, cã mai au mult de învãțat, dacã vor sã devinã campioni.

Antrenorul Tódor Attila s-a pãrut a fi cel mai calm antrenor de pe tușã, însã au fost momente de
time out, când schimba rapid acest stil “docil” în unul percutant, 
atenționând foarte sever elevele la greșelile comise. De reținut și modestia sa: la posibilitãțile de interviuri a propus sã fie puse în lumina reflectoarelor fetele… Un gest rar întâlnit în ziua de azi, când toatã lumea luptã pentru a avea publiciate.