Noua Dreaptă: Împărtășiți cu aceeași linguriță / Mărturisim cu toții dreapta credință…

Noua Dreaptă: Împărtășiți cu aceeași linguriță / Mărturisim cu toții dreapta credință…

România nu este nici mai religioasă nici mai puțin religioasă decât alte țări din regiune. Acest aspect de țară superreligioasă provine de la confundarea creștinismului cu bisericoșenia, adică umblatul tradițional-zgomotos la biserică, văzând în acest gest un fel de tradiție populară, care trebuie ținută, să nu ajungi pe gura satului.

Amestecarea gestului simbolic al împărtășaniei în tematica pandemiei este iarăși un semn al acestei confuzii, împărtășania fiind promovată în așa fel, de parcă ar fi vorba de ceva ce s-ar lega mai strâns  de români, decât de toate celelalte națiuni creștine.

De parcă împărtășania ar fi fost inventată de Iisus numai pentru români, ca și un fel de leac misterios, care te însănătoșește în toate bolile, ca și medicamentele miraculoase din reclamele din televizor.

Luările de atitudine ale societății românești sunt iarăși în strânsă legătură de această confuzie dintre creștinism și bisericoșenia spectaculoasă.

A nu înțelege, că Iisus a vorbit omenirii despre grija față de semeni, grija față de ceilalți din jurul tău și în nici un caz nu sugera infectarea altora, voită, ba mai mult: infectare chiar în numele Lui – este iarăși un rezultat al unui complex întreg de confuzii în care trăiește societatea.

Noul slogan, care a apărut în Cluj în aceste zile – un text redactat în rimă – demonstrează încă odată, că societatea se luptă cu un singur inamic real: ignoranța și incultura.

Noua Dreaptă: Împărtășiți cu aceeași linguriță / Mărturisim cu toții dreapta credință…

Leave a Reply

Your email address will not be published.