Noroc cu ungurii – se extind programele ”O masă caldă” și ”After-school”, până în anul 2030, în toate școlile din țară

Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat o modificare legislativă inițiată de UDMR, care prevede măsuri importante în domeniul educației

O prevedere importantă a modificării legislative este cea care vizează scăderea numărului maxim de elevi într-o clasă. Astfel, în învățământul primar o clasă va cuprinde nu mai mult de 22 de elevi, față de 25 potrivit legii în vigoare. Totodată, în învățământul liceal o clasă nu va avea mai mult de 26 de elevi, față de 30 câți sunt în prezent. 

Extinderea programelor ”O masă caldă” și ”After-school”, până în anul 2030, în toate școlile din țară.

Propunerea legislativă oferă soluții pentru părinții care urmează să se întoarcă la muncă după concediul de doi ani pentru creșterea copilului.

În ceea ce privește regimul after-school, UDMR a propus ca și părinții să aibă dreptul la inițiativă în această privință. Aceștia vor putea înființa asociații, care să deruleze programele after-school. Totodată, profesorii care provin de la o altă școală vor putea preda la programul after-school de la o altă unitate de învățământ.

Foto: KANAL D

Ministerul de resort are obligația să acorde autorizație și să aloce bugetul necesar fiecărei școli pentru a acorda elevilor masă caldă la școală, cu condiția ca aceste unități de învățământ să dispună de infrastructura necesară (cantină, sală de mese) derulării programului. În școlile în care nu se poate acorda o masă caldă elevilor, copiii vor primi pachete de alimente.

  

Prevederile legii adoptate vizează elevii din instituțiile de învățământ de stat, dar și pe cei din școlile confesionale și private acreditate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.