Nagy Márton – la 17 ani între câștigãtorii concursul de clipuri al Ambasadei SUA

Nagy Márton – la 17 ani între câștigãtorii concursul de clipuri al Ambasadei SUA

Copiii de la Liceul Teoretic Maghiar din Gherla sunt plini de surprize. Iatã, Nagy Márton, elev în clasa a XII-a a câștigat locul III la concursul de clipuri video organizat de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, având tema  Susțineți drepturile cuiva astãzi !

Clipul lui Márton prezintã douã lumi diferite, care sunt foarte aproape una de cealalaltã. Prima lume e școala maghiarã înființatã în toamnã, cealalatã este comunitatea de romi de lângã liceul amintit.

    

L-am cãutat pe Márton sã ne povesteascã despre munca sa, metodele sale.

– Doamna profesoarã de englezã, Szutor Adél m-a anunțat despre acest concurs organizat de Ambasada SUA. Când am auzit, am spus: wow, acum e ocazia sã dovedesc ceea ce pot și îmi place – îmi spune Márton. – De la vârsta de 11 ani postez clipuri pe internet și mã fascineazã și fenomenul Hollywood. Îmi era clar: acum e acum, nu am timp de șovãialã, trebuie sã mã apuc de clip pentru concursul Ambasadei SUA.

– Cât timp ți-a luat sã creezi clipul?

– O zi am filmat la vecini, adicã “în lumea cealaltã”, la comunitatea de romi de lângã școalã și apoi la noi, în clãdirea frumosului nostru liceu maghiar. Înregistratrea ca atare nu era grea, dar editarea… da. Mi-a luat mai mult timp sã editez, sã dau culori diferite lumilor la care mã refer. A fost greu sã gãsesc asemãnãri și diferențe între cele douã lumi, care sunt doar la câțiva metri distanțã una de cealaltã.

– Cum au reacționat vecinii romi? ți-au permis sã-i filmezi? Nu se simțeau stingheriți?

– Am avut noroc cu un prieten, care îi cunoaște. Cu ajutorul lui am ajuns în sânul comunitãții de romi. Au fost amabili și mi-au permis sã fac câteva filmãri. Ba chiar se interesau de acest concurs al Ambasadei SUA.

– Scopuri în viațã? Vrei sã lucrezi și mai mult de acum încolo în acest domeniu?

– Desigur, vreau sã mã duc la o facultate de film și regie, dacã se poate și vreau sã-mi fac o carierã în aceastã lume artisticã aparte.

– Ai luat locul III. Nu-i invidiezi pe cei care au locul I și II?

– Deloc.Chiar mã bucur pentru ei. Filmul de pe primul loc mi-a plãcut foarte mult, regia a fost foarte bunã și a meritat „medalia de aur.” și cel de pe locul II a fost bun, dar am vãzut multe lucruri, care, mi se pare, au fost preluate de pe internet. Dar mã rog. În principiu, mi-a plãcut și filmul de pe locul II.

                                                                               ***

Márton este un bun exemplu, cã visele pot deveni realitate, indiferent de vârstã și mediu și cã putem trãi într-o lume în care sã lipseascã rãutatea și prejudecãțile majore. Oare câți dintre noi și-au îndeplinit visele la vârsta aceasta?