Muzeul untarilor din Mera

Cine a cumpãrat produse lactate din piețele Clujului, trebuie sã aibã o idee, cât de vagã, despre Mera, satul de unde vin laptele, smântâna și telemeaua de bivolițã. Sau, mai bine zis, de unde mai vin încã! Pentru cã în satul specializat pe creșterea animalelor, bivolii au ajuns la muzeu!

– A venit dracu’- n sat –  își ziceau merenii, prin anii 1890, când primii bivoli au apãrut în satul de pe Nadãș.

                                                       A venit dracu’- n sat…

Din acel moment, s-au schimbat multe în Mera. Majoritatea oamenilor au cumpãrat bivoli, și la 30 de ani de la apariția primelor exemplare, în sat erau deja 500 de animale, iar localnicilor care își vindeau produsele la oraș li se spunea „untarii din Mera”.

Mai târziu au fãcut o cooperativã, care se ocupa de gestionarea în comun a produselor lactate obținute din laptele de bivolițã. În 1950 în Mera erau 1.500 de animale.

Astãzi sunt abia în jur de o sutã de bivoli și un muzeu în sat. Inițiatorul este Varga György, fostul director al școlii din localitate, care a colectat de la consãteni diverse obiecte legate de creșterea bivolului. Muzeul Bivolului din Mera are o colecție de 110 tãlãngi, prinse de grinzile de sub tavan.
Sunt expuse pluguri, juguri, un car, o sanie, vase de colectare a laptelui, potcoave, felinare și bice.

Fotografii cu bivolițe, date statistice despre numãrul de animale din sat și o hartã detaliatã a pãșunilor din hotarul localitãții întregesc ansamblul.

                                                 Port popular maghiar din Mera

Mera se aflã la 14 kilometri de Cluj, pe drumul spre Zalãu. Aparține administrativ de comuna Baciu. Are în jur de 1400 de locuitori, majoritatea maghiari. Sãtenii pãstreazã un frumos port popular, pe care femeile îl imbracã în zilele de sãrbãtoare.